Moottoripyörät

Moottoripyörä on moottorikäyttöinen ajoneuvo joka kulkee kahdella pyörällä ja jossa pyörät ovat peräkkäin samassa linjassa. Moottoripyörään voidaan mahdollisesti lisätä myös sivuvaunu, jolloin siitä tulee kolmipyöräinen ajoneuvo.

Suomessa moottoripyörät jaetaan kolmeen luokkaan teho-painosuhteen, iskutilavuuden ja moottoritehon perusteella. Kevytmoottoripyörään saa ajo-oikeuden aikaisintaan 16-vuotiaana. Toiseen moottoripyöräluokkaan saa ajo-oikeuden aikaisintaan 18-vuotiaana. Kolmanteen luokkaan kuuluvia moottoripyöriä saa ajaa vähintään 21 vuotta täyttänyt tai omattuaan ajo-oikeuden alle 25 kW pyöriin vähintään kaksi vuotta.

Moottoripyörää, jonka suurin rakenteellinen nopeus on 45 km/h ja iskutilavuus korkeintaan 50 cm3 kutsutaan mopoksi. Mopo on usein kooltaan pienempi kuin moottoripyörä ja eroaa myös moottorin koon ja tehon, sekä huippunopeuksien osalta.

Runko on moottoripyörän keskeisin tukirakenne. Runkoon kiinnittyvät niin etuhaarukka, takahaarukka, moottori ja muut keskeiset moottoripyörän osa. Nykyään moottoripyörien runko on valmistettu alumiinista. Ennen alumiinia moottoripyörien rungot valmistettiin teräsputkista. Alumiinista valmistetun rungon nimi on palkkirunko, skoottereissa käytetään monokokkirunkoja.

Moottoripyörässä moottori, vaihteisto ja kytkin muodostavat useimmiten kiinteän kokonaisuuden. Moottori voidaan sijoittaa niin, että kampiakseli on pyörän pituusakselin suhteen joko pituus- tai poikittaissuunnassa. Moottoripyörän kytkin on yleensä öljykylvyssä toimiva monilevykytkin. Yleisesti moottoripyörien moottorit ovat käytännöllisesti katsoen aina bensiinimoottoreita. Nykyään katupyörissä käytetään yleisimmin nelitahtisia, nelisylinterisiä rivi- tai V-moottoreita. Yleisin ratkaisu motocross- ja enduropyörissä on käyttää yksisylinteristä neli- tai kaksitahtimoottoria.

Etuhaarukan tehtävä on tukea etupyörä moottoripyörän runkoon. Etuhaarukka on nivelletty runkoon ohjauslaakerin välityksellä, joka mahdollistaa etuhaarukan ja samalla etupyörän kääntämisen ohjaustangon avulla.

Moottoripyörän takapyörä kiinnittyy aina takahaarukkaan, joka puolestaan kiinnittyy nivelletysti runkoon ja jousiin, sekä iskunvaimentimeen, jos takapyörä on jousitettu.

Useimmiten moottoripyörän jarrut ovat hydraulisesti toimivat levyjarrut. Vanhemmissa moottoripyörissä on käytetty myös rumpujarruja. Nykyaikaisissa tehokkaissa moottoripyörissä on yleensä kolme levyjarrua, kaksi etupyörässä ja yksi takapyörässä. Tärkeimmät hallintalaitteet ovat ohjaustanko, jalkatapit, jarruvipu ja -poljin, kytkinvipu, kaasukahva ja vaihdepoljin.

Polttoainesäiliö on lähes kaikissa moottoripyörissä sijoitettu näkyvälle paikalle, joka on suoraan kuljettajan etupuolelle. Nykyään säiliöt on muotoiltu niin, että kuljettaja saa siitä tukea.

Katteet parantavat aerodynamiikkaa ja suojaavat kuljettajaa tuulelta sekä jonkin verran myös sateelta. Katteet valmistetaan nykyään ABS-muovista, mutta ennen niitä on tehty myös alumiinista. Kilpapyörissä käytetyt katteet ovat teknisesti parhaista koska ne on valmistettu lasi- ja hiilikuidusta.

Moottoripyöriin voi asentaa nykyään mitä erilaisimpia lisävarusteita kuten esim. ajotietokone, vakionopeudensäädin, varashälytin, radio, navigaattori jne. Katukäytössä myös valot ja mittarit ovat tarpeen.

...

Kategoriassa moottoripyörät ei ole ilmoituksia.

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen