Moottorikelkat

Moottorikelkka kulkee maalla telamaton avulla ja on kevyt ajoneuvo. Kelkkaa ohjataan edessä olevalla ohjaustangolla, joka vaikuttaa edessä olevan suksiparin tai suksen kulmaan, tai pehmeällä alustalla kallistamalla kelkkaa. Moottorikelkat liikkuvat koneen alla sijaitsevan päättymättömän telaketjun ansiosta eteenpäin. Tyypillisimmät moottorit, joita kelkoissa käytetään, ovat kaksi- tai nelitahti ja ilma- tai nestejäähdytteisiä polttomoottoreita. Moottorikelkkoihin mahtuu kuskin lisäksi normaalisti yksi tai kaksi ihmistä. Yleisesti kelkat on suunniteltu lumessa ajettaviksi lumikelkoiksi. Moottorikelkkaan on liitettävissä erilaisia lisävarusteita kuten moottorikelkan reki, parireki tai ahkio.

Moottorikelkan historiaa

Ensimmäiselle moottorikelkalle haettiin patentti vuonna 1927. Hakija oli yhdysvaltalainen jalkavaivainen Carl Eliason. Hän rakensi itselleen kelkan metsästystä varten lumioloihin. Myös Suomessa alettiin rakentaa erilaisia moottorilla liikkuvia ajoneuvoja samaan aikaan.

Polaris kehitti ensimmäisen sarjavalmisteisen moottorikelkan ja on nykyään maailman suurin moottorikelkkavalmistaja. Heidän ensimmäinen kelkkansa julkaistiin vuonna 1954 ja sen nimi oli Sno-Traveller.

Nykyisen mallin mukaisen, kevyen ja ohjaamoltaan avoimen Ski-Doo-moottorikelkan loi kanadalainen Bombardier-yhtiö vuonna 1959. Kelkka oli melko halpa ja sitä ostettiin paljon. Myös muut valmistajat alkoivat kehittää omia vastaavia mallejaan. Enimmillään moottorikelkkavalmistajia on ollut markkinoilla jopa yli 150. Esimerkiksi myös Harley-Davidson ja Kawasaki valmistivat kelkkoja 1960- ja 1970-luvuilla. Kyseiset merkit ovatkin nykyään enemmän tunnettuja moottoripyörien valmistajina. Ensimmäinen suomalainen yritys, joka valmisti kelkkoja sarjavalmistuksella, oli Metaxon vuonna 1966 ja heidän kelkkamerkkinsä oli Lumikko.

Nykyisin valmistajia on enää alle kymmenen, johtuen kovasta kilpailusta ja fuusioista. Menestyneimpiä tuotemerkkejä ovat mm. Arctic Cat, Lynx, Polaris, Ski-Doo ja Yamaha.

Moottorikelkka on ajoneuvo

Moottorikelkalla ajaessa reiteillä noudatetaan tieliikennelain määräyksiä eli niillä on oikeanpuolinen liikenne. Suurin sallittu nopeus maastossa on 60 km/h, jääpeitteisillä vesialueilla se on 80 km/h (kuitenkin reiteillä se on 60 km/h). Jos kelkassa on perävaunu kytkettynä, jossa kuljetetaan henkilöitä, on suurin sallittu ajonopeus 40 km/h. Kelkkailijan tärkein turvaväline on ñ ajotaidon lisäksi - suojakypärä. Suojakypärä on määrätty pakolliseksi sekä kuljettajalle että matkustajalle. Kypärää täytyy pitää myös avonaisessa reessä matkustavan henkilön. Ainoana poikkeuksena sallitaan ammattiryhmät, esimerkiksi poron- ja metsänhoitotehtävissä liikkuvat.

Kun liikutaan moottorikelkalla, on tarpeen käyttää ajovaloja. Jos ajetaan virallisilla moottorikelkkailureiteillä, valojen käyttö on jopa pakollista. Moottorikelkka pitää myös rekisteröidä: rekisteriotteen tekninen osa on pidettävä mukana ja esitettävä, kun liikenteenvalvoja sitä vaatii.

Moottorikäyttöistä kelkkaa saa ajaa maastossa 15 vuotta täyttänyt henkilö. Alle 15-vuotias saa ajaa moottorikelkkaa vain yleiseltä liikenteeltä eristetyllä alueella, kuten tehdas-, satama-, varasto-, kilpailu- tai muulla vastaavalla alueella. Kun ajetaan virallisilla moottorikelkkareiteillä, tiellä tai tietä ylittäessä, tulee kuljettajalla olla moottorikelkka kortti eli vähintään T-luokan ajokortti. Maastossa kelkalla ajettaessa pätevät samat rattijuopumussäännökset kuin autoillessakin.

Turvallisuusriskit ovat lisääntyneet moottorikelkkailun suosion aiheuttaman kasvun myötä, joten moottorikelkan vakuutus on syytä olla kunnossa. Onnettomuuksista on käynyt selville, että moni kelkkailija ei pysty tunnistamaan tai välttämään kelkkailun riskitekijöitä. Kelkkaonnettomuuden yleisin syy on virheellinen tai puutteellinen ajoympäristön havaitseminen.

Luettelomedian kelkkapalstalla on listattuna myynnissä olevat moottorikelkat, moottorikelkkavarusteet, moottorikelkan varaosat ja käytetyt moottorikelkat. Verkosta löytyy myös useita kelkkoja yleisesti käsitteleviä moottorikelkka foorumeita, mitä kautta voi onnistua myös moottorikelkkavuokraus.

...

Kategoriassa moottorikelkat ei ole ilmoituksia.

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen