Takaisin artikkeleihin

Valaisimia

Kaikki tietävät valaisimien tarkoituksen, joka on valon lisääminen. Valaisimet ovat kuitenkin paljon muutakin kuin pelkkää valon lähdettä. Niiden avulla saadaan esimerkiksi sisustukseen uutta ilmettä ja luodaan rauhallista tunnelmaa.

Kuten tiedämme, valaisimia on monissa eri paikoissa ja niillä on paljon käyttötarkoituksia. Ulkovalaisimet ovat talon pihalla ja valaisevat pihaa, jotta sinne saapuminen ja siellä oleminen olisi pimeällä helpompaa. Ulkovalaisimet ovat monesti varustettu liiketunnistimella, joka tunnistaa jos pihalla on jotain ja sen seurauksena sytyttää ulkovalaisimen. Yleisin valaisintyyppi on kattovalaisin, joita löydämme monta kappaletta jokaisesta kodista. Kattovalaisimia on markkinoilla tuhansia erilaisia. Ne antavat tilaan valoa sekä niillä luodaan tunnelmaa. Kattovalaisimien liitäntä tapahtuu nykyään joko valaisinpistorasian tai valaisinpistotulpan avulla. Näiden liitäntälaitteiden edeltäjänä oli niin sanottu sokeripala, jonka käyttö on vähentynyt 1990- luvulta lähtien valaisinpistorasian ja –pistotulpan markkinoille tulon myötä.

Uusi suosittu valaisintyyppi on led-valaisin. Niitä käytettiin pitkään elektronisten laitteiden merkkivaloina ja erilaisissa näyttötauluissa, mutta viime vuosina niitä on alettu käyttämään valaistuksessa. Tämä on seurausta entistä valovoimaisimpien ledien kehittymisestä varsinkin valkoisen ledin keksimisestä. Valkoisen ledin on kehittänyt japanilainen Shuji Nakamura, joka on myöhemmin saanut kunnianosoitukseksi työstään Millenium-teknologiapalkinnon, vuonna 2006. Valkoisten led valojen etu on niiden pienikokoisuus ja kestävyys. Ne ovat erittäin pitkäikäisiä ja niiden hyötysuhde on loisteputkien luokkaa ja paljon suurempi kuin hehkulampuilla. Valaistuksessa käytettävien led valojen hinnat ovat viime vuosina laskeneet paljon ja niiden suosio on kasvanut.

Muita paljon käytettyjä valaisimia ovat esimerkiksi lattiavalaisimet, seinävalaisimet ja pöytävalaisimet. Ne ovat merkittävässä asemassa kun puhutaan sisustuksesta ja niiden avulla saa huoneeseen paljon uutta ilmettä. Design-valaisimien valmistajat panostavat näihin valaisintyyppeihin paljon. Luonnollisesti design-valaisimet maksavat melko paljon.

Valaisimet ovat hyvä liiketoiminnan kohde. Monet suuret yritykset panostavat niihin paljon. Esimerkkinä valaisimien valmistajista ovat esimerkiksi Block valaisimet, Phillips valaisimet, Fenix valaisimet ja Valaisin Grönlund. Valaisimia on saatavana kaikista suurista kaupoista ja kodinkoneliikkeistä, kuten Prisma, Bauhaus, IKEA, Citymarket, Kodin Ykkönen yms. Myös Internet on pullollaan erilaisia verkkokauppoja, joista voi löytää mieleisensä valaisimet.

Kuten on todettu, valaistus on iso osa sisustuksesta. Tämä on johtanut siihen, että on mahdollista saada valaistussuunnittelua. Näiden avulla on helpompi tehdä ratkaisuja omista valaisimistaan. Valaistussuunnittelijat toimivat kuten muutkin sisustussuunnittelijat. He tarvitsevat tiedot talon mallista ja värimaailmasta. Tämän perusteella he valitsevat mieleisensä valaisimet ja kertovat ehdotuksensa asiakkailleen.

Valaisimia käytetään myös kasvien kasvatuksessa. Suomen pimeiden talvien vuoksi kaikki kasvit eivät kasva ilman riittävää valoa. Tämän vuoksi niille annetaan lisävaloa kasvilampuilla.

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen