Takaisin artikkeleihin

Ulkomaankuljetuksia Suomesta maailmalle

Ulkomaankuljetukset ovat tärkeä osa Suomen vientiä. Maassamme on monia logistiikka-alan yrityksiä, joiden tärkein toimiala on ulkomaankuljetus. Ulkomaankuljetukset hoidetaan joko maa-, meri-, tai ilmateitse. Suomesta on hyvät meriyhteydet moniin maihin, joten suurin osa ulkomaankuljetuksista hoidetaan meriteitse. Itään (suurimmaksi osaksi Venäjälle) suoritettavat ulkomaankuljetukset hoidetaan useimmiten maateitse.

Suomen tärkeimpiä ulkomaankauppakumppaneita ovat Saksa, Ruotsi, Venäjä, USA, Alankomaat, Iso-Britannia, Kiina ja Ranska. Tärkeimpiä vientituotteita ovat esimerkiksi televiestintälaitteet, paperi, ruostumaton teräs, puu, generaattorit, sähkömoottorit, teollisuuskoneet, sellu, paperikoneet, lautatavara ja niin edelleen. Noin 60% Suomen ulkomaankaupasta on Euroopan unionin sisäistä kauppaa. Suomen osuus on EU:n pienimpiä. Ulkomaankuljetusten vienti oli tuontia suurempaa vuosikymmenten ajan, mutta vuonna 2011 kauppatase (viennin osuus verrattuna tuontiin) kääntyi negatiiviseksi.

Teknologian kehityksen myötä on ulkomaankuljetuksien seuranta erittäin helppoa. Kuljetustavara voidaan paikantaa koko kuljetusprosessin ajan. Tämä luonnollisesti helpottaa prosessia todella paljon.

Yhtenä osana ulkomaankuljetusprosessia on huolinta. Sillä tarkoitetaan toisen omistamien tavaroiden järjestämistä tullauksesta huolehtimista sekä tuonti- ja vientiselvitysten tekemistä. Huolinta sisältää usein myös tavaroiden varastoinnin. Huolinnan tarkoitus on esimerkiksi tietyn tavaran kuljetus suoraan tehtaalta johonkin väliaikaisvarastoon, josta se viedään myöhemmin jälleenmyyjälle tai tavaran loppukäyttäjälle. Huolinnan avulla pystytään erittäin hyvin pienentämään kuluja. Huolintayrityksillä on suuret varastot, joissa on edullista säilyttää tuotteita. Tämä pienentää valmistajien varastointikuluja merkittävän paljon. Jos tuotteen valmistajat, erityisesti pienet valmistajat, joutuisivat itse hoitamaan tuotteiden varastoinnin, niin siitä koituisi huomattavia kuluja. Suuremmilla valmistajilla on yleensä omat huolintatytäryhtiöt, joiden ansiosta suuret valmistajat saavat pienennettyä logistiikasta aiheutuvat kulut mahdollisimman pieniksi.

Kuten alussa todettiin, on Suomessa paljon sekä ulkomaankuljetus- sekä huolintayrityksiä. Ulkomaankuljetuksia tekevät muun muassa seuraavat yritykset: Varova Oy, Pernotrans Oy, Toten Transport Oy, Scandic Trans Oy Ab, Viawest Oy. Ulkomaankuljetuksia hoitavia yrityksiä on luonnollisesti eniten Suomen rannikoseudulla ja maamme itärajalla. Yritysten sijainti luonnollisesti pienentää matkustuskuluja.

Huolintayritykset ovat myös useimmiten keskittyneet satamien läheisyyteen. Tässä muutama esimerkki huolinta-alan yrityksistä: ALS Logistics Oy, Kauko Group Oy, Schenker Oy, Botnia Shipping Oy AB, TNT Oy, John Nurminen Oy.

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen