Takaisin artikkeleihin

Terän teroitus

Käytössämme on laaja valikoima erilaisia teriä. Terän tulee olla mahdollisimman terävä, jotta leikkaaminen onnistuisi sujuvasti ja siististi. Lähes minkä tahansa aineen tai materiaalin leikkaaminen on mahdollista, mikäli on vain oikea kunnollinen ja toimiva terä. Leikatessa jokainen terä kuluu. Se ei kuitenkaan välttämättä tee leikkureista käyttökelvottomia. Ennen kuin ostaa suin päin uusia leikkuutarvikkeita, on syytä ottaa selvää, mikäli vanhan työkalun terän voi teroittaa. Terän teroitus on lähes aina taloudellisesti kannattavampi vaihtoehto kuin uuden ostaminen.

Monet yritykset ovat erikoistuneet erilaisiin teriin ja terähuoltoon. Terähuoltoon erikoistuneet yritykset voivat esimerkiksi tarjota palveluitaan puu-, metalli- ja paperiteollisuuteen. Terähuoltoa on Suomessa tarjolla runsaasti ja kyseiset yritykset tarjoavat palveluitaan monesti sekä yrityksille että yksityisille.

Pilkkiminen on Suomessa suosittu kalastusmuoto. Talvisin kun jään paksuus voi yltää lähes metriin, on jääkairan oltava hyvin teroitettu, jotta reikiä pystyy kairaamaan. Monesti jääkairasta ei pidetä riittävän hyvää huolta ja varsinkin merivedessä sen terä ruostuu ja tylsistyy erittäin nopeasti. Jääkaira kannattaa viedä teroitettavaksi alan ammattilaiselle. Mikäli kuitenkin käy esimerkiksi niin, että kaira osuu kiveen, eikä apu ole lähellä, niin kairan voi myös itse teroittaa. Tällöin voi esimerkiksi timanttiliipalla, hiomakivellä tai jopa puukon hamarapuolella hioa tai vetää terän yläpuolelta. Sillä tavalla saa ensiavun ja ainakin välttävän terän pureutumisen jäähän ja kalastus voi jatkua. Toinen tapa, jolla jääkairan teroitus onnistuu hyvin, on teroitus kovasimella tai timanttiviilalla, mielellään mahdollisimman loivasti viisteen puolelta.

Monella meillä on mökillä vanha ruostunut kirves ja kauhea määrä halkoja hakattavana. Kirveen teroitus on yksinkertainen työ, joka tekee klapien pilkkomisesta paljon helpompaa. Yksinkertaisin menetelmä kirveen teroittamisessa on teroitus vedessä pyörivällä tahkolla. Tällaisessa käytetään usein apuna paininpuuta johon kirveenterä asetetaan ja saadaan oikea kulma terälle ja lisätään työturvallisuutta.

Sirkkelin terän teroituksessa kannattaa monesti kääntyä ammattilaisen puoleen. Teroitus on myös mahdollista koti konstein. Sirkkelin terän voi teroittaa esimerkiksi rälläkän avulla. Tässä tapauksessa on kuitenkin pidettävä huolta, ettei terä kuumene liikaa.

Nurmikkoa ajettaessa käy usein niin, että terä osuu kiveen. Vaikka terä ei hajoisi, niin jokainen kivikosketus tekee terästä tylsemmän. Ruohonleikkurin terän teroittaminen onnistuu myös ilman ammattilaisen apua. Ensin terästä tarkastetaan kolot ja vääntymät. Mikäli terästä halutaan uutta vastaava, niin kulunut osa poistetaan kokonaan. Oikaisun voi tehdä kulma- tai penkkihiomakoneessa. Hiontaan voi käyttää mitä tahansa menetelmää, sillä ruohonleikkurin terät ovat melko pehmeitä. Onnistunein lopputulos saadaan kun hiomalaikka pyörii teränsuuta vastaan.

On hyvä muistaa, että oli terä kuinka huonossa kunnossa tahansa, niin niitä ei kannata heittää menemään. Huonokuntoisestakin terästä saa monesti hyvin toimivan työkalun. Helpointa on tietysti kääntyä terien teroittamiseen erikoistuneisiin yrityksiin. Mikäli haluaa säästää, niin teroittaminen onnistuu myös itse tehtynä.

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen