Takaisin artikkeleihin

Saunan kiukaat

Saunominen on suomalaisille lähes pyhä asia. Tuskin kukaan tässä maassa asuva ei ole joskus saunassa käynyt. Saunominen on perinteinen tapa rentoutua ja viettää aikaa. Saunoessa on vaihtoehtoina joko puulämmitteiset kiukaat tai sähkölämmitteiset kiukaat.

Puulämmitteiset kiukaat voivat olla joko kerta- tai jatkuvalämmitteisiä. Kertalämmitteinen kiuas lämmitetään ja tulen annetaan sammua ennen kylpemistä. Jatkuvalämmitteiseen kiukaaseen voidaan sen sijaan lisätä puita kylpemisen aikana. Kertalämmitteisissä tuli- ja kivipesä ovat samaa tilaa, jolloin savu lämmittää kivet riittävän tehokkaasti. Jatkuvalämmitteisessä kiukaassa tulipesä on kivipesän alapuolella ja lämpö tulee kiukaan läpi. Puukiukaat ovat rakenteeltaan terästä tai tiiltä. Puukiukaassa on aina tulipesä, jonka alapuolella sijaitsee teräksinen arina, toisin sanoen tuhkapesä. Joskus puulämmitteisen kiukaaseen yhdistetään vesisäiliö, josta saa lämmintä vettä kiukaan lämmetessä. Puulämmitteiset saunat ovat suosituimpia pihasaunoissa ja mökkisaunoissa. Monesti kehutaan, että parhaimmat löylyt tulvat nimenomaan puusaunasta. Savusaunat ovat myös kertalämmitteisiä puusaunoja. Savusaunasta puuttuu savupiippu kokonaan ja palokaasut leviävät suoraa löylyhuoneeseen. Savusaunaa kutsutaan tämän takia mustaksi saunaksi.

Sähkökiukaat ovat joko jatkuvalämmitteisiä tai varaavia. Kiukaan lämpeneminen perustuu kivien alla oleviin vastuksiin, jotka lämmittävät kivet kuumentuessaan. Sähkökiukaat valmistetaan teräslevyistä. Markkinoilla on myös niin sanottuja îhetivalmiitaî ja îainavalmiitaî kiukaita. Nämä ovat varaavia kiukaita, joissa kivet pidetään koko ajan jonkin verran lämpiminä. Tällaisissa tapauksissa saunomisvalmius on nopeampaa.

Kiukaissa on aina kiuaskivet. Niiden tarkoituksena on varastoida lämpöä. Kun niiden päälle heitetään vettä, se höyrystyy ja synnyttään îlöylynî. Lämmönvarauskykyyn vaikuttaa kivien määrä, joka luonnollisesti vaihtelee kiukaan koon mukaan. Tärkeimmät kivien ominaisuuden ovat lämmönvarauskyky ja lämpövaihteluiden estäminen. Parhaita kiuaskiviä ovat tummat syväkivet, kuten oliviinikivi ja peridotiitti.

Suomessa saunojen kiukaat ovat iso bisnes. Erilaisia kiuasvalmistajia on monia ja kilpailu on kovaa. Suurimpia kiuasvalmistajia Suomessa ovat Iki-Kiuas, Harvia, Helo, Narvi, ja Kastor. Jokaiselta valmistajalta löytyy valikoimistaan monia erilaisia kiuasmelleja. Esimerkiksi Harvian suosittuja malleja ovat Harvia Legend, Vega, Figaro ja Moderna. Iki-Kiukaasta voidaan mainita sen kehittämä avorakenteinen verkkokiuas, jossa RST-verkko vaipan ansiosta ilma kiertää kivien välissä. Nykyään monet muut kiuasvalmistajat valmistavat tällaista tuotetta. Muita erikoisia kiuasratkaisuja ovat aitokiuas ja läpivirtauskiuas, joille tyypillistä on se, että ne ovat heti käyttövalmiita. Nämä ovat hieman kalliimpia mutta sitäkin kätevämpiä.

Saunan suunnittelu ja rakentaminen voidaan myös toteuttaa itse. Ensimmäinen vaihe saunan suunnittelussa on kiukaan valinta, jonka jälkeen tehdään saunan mitoitus. Seuraavana on vuorossa saunan ilmanvaihto. Lähtökohtana ilmanvaihdossa on viileän ilman painuminen alas ja lämpimän ilman kohoaminen ylös. Ilmanvaihdon jälkeen täytyy saunaan suunnitella oikeanlaiset seinä- ja kattorakenteet. Toiseksi viimeisenä vaiheena saunan suunnittelussa on puumateriaalin valitseminen. Oikeanlaisilla värivalinnoilla ja yhdistelmillä saadaan aikaan toivottu tunnelma saunaan. Viimeinen vaihe saunan suunnittelussa on valaistus. Hyvä ja suosittu ratkaisu saunan valaistuksessa on kuituvalaistus.

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen