Takaisin artikkeleihin

Saunan suunnittelu

Onnistuneesti suunnitellusta saunasta riittää nautintoa vuosiksi eteenpäin. Saunan suunnittelu koostuu erillisistä osa-alueista, jotka kannattaa läpikäydä huolella ennen varsinaista rakennusvaihetta.

Ensimmäinen vaihe saunan suunnittelussa on kiukaan valinta. Sanotaan, että kiuas on saunan sydän ja sauna rakennetaan kiukaan ympärille. Tärkeintä kiukaan valinnassa on se, että päädytänkö sähkö- tai puulämmitteeseen kiukaaseen. Kiuastyypin valinta vaikuttaa muun muassa siihen, että kuinka suuret suojausetäisyydet kiukaan ja lauteen väliin tulevat. On myös mahdollista yhdistää kiuas ja lauderakenne niin sanotulla upotettavalla kiuasmallilla.

Seuraava vaihe saunan suunnittelussa on mitoitus. Siinä tulee ottaa huomioon ikkunoiden, kiukaan ja oven sijainti. Useimmiten saunassa nautiskellaan lauteilla istuen ja katseen suunta on ikkunasta ulos, lasiseinän läpi pesuhuoneeseen, saunaseuralaisiin tai itse kiukaaseen. Saunan suunnittelun mitoitusvaiheessa kannattaa myös muistaa, että mitä korkeampi sauna on, sitä enemmän se vie kiukaan lämmityskapasiteettia. Sopiva korkeus saunalle on noin 200-230 cm. Oikeanlaisella ilmastoinnilla mahdollistetaan lämmön riittävyys myös alalauteelle. Lauteen mitoituksessa voidaan pitää nyrkkisääntönä 60 cm istuinleveyttä / saunoja.

Kolmas askel saunan suunnittelussa on ilmanvaihto. Lähtökohtana ilmanvaihdossa on viileän ilman painuminen alas ja lämpimän ilman kohoaminen ylös. Ihanteellinen tilanne saadaan aikaan, kun raitis ilma saadaan sekoittumaan löylyyn ja kiertämään ylhäältä alas. Tässä saunan suunnitteluvaiheessa on avainasemassa kiuastyyppi. Jos ollaan päädytty puukiukaaseen, kannattaa suosia painovoiman avulla toimivaa ilmankiertoa, jossa tuloilma johdetaan lattianrajaan kiukaan alle, josta kiuas imaisee ja kierrättää sen saunatilassa. Sähkökiukaallisessa saunassa sen sijaan koneellinen ilmanvaihto on toimivin ilmastointitapa. Tässä tapauksessa tuloilma johdetaan n. 500 mm kiukaan yläpuolelle ja poisto tapahtuu vastakkaiselta seinältä mahdollisimman läheltä lattiaa tai oven alta pesuhuoneen puolelle.

Saunan suunnittelussa on vielä muutama vaihe jäljellä. Ilmanvaihdon jälkeen täytyy saunaan suunnitella oikeanlaiset seinä- ja kattorakenteet. Niissä täytyy ottaa huomioon riittävä lämmöneristys, kosteussulku ja ilmankierto. Riittävä eristys estää lämmön karkaamisen löylyhuoneen ulkopuolelle. Kosteussulku estää kosteuden pääsyn seinän runko- ja eristerakenteeseen ja ilmankierto edesauttaa kosteuden poistumisen pintarakenteesta.

Toiseksi viimeisenä vaiheena saunan suunnittelussa on puumateriaalin valitseminen. Värivalikoima on erittäin laaja. Oikeanlaisilla värivalinnoilla ja yhdistelmillä saadaan aikaan toivottu tunnelma saunaan. Puumateriaali kannattaa aina pintakäsitellä tai suosia valmiiksi pintakäsiteltyä puuta. Saunan laudoitus pysyy hyvänä kun muistaa jättää saunaan jälkilämpöä, jolloin runsaan ilmankierron ansiosta saunan lauteet kuivuvat nopeammin. Parasta pintakäsittelymateriaalia on parafiiniöljy. Se on myrkytöntä ja tuoksutonta ja sopii myös allergikoille.

Viimeinen vaihe saunan suunnittelussa on valaistus. Sen avulla saunaan luodaan oikeanlainen tunnelma. Hyvä ja suosittu ratkaisu saunan valaistuksessa on kuituvalaistus. Saunan suunnittelussa ei siis sovi unohtaa sitä, että valaistusta tarvitaan myös saunan sisällä!

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen