Takaisin artikkeleihin

Saunan rakentaminen

Suomalaiset rakastavat saunomista ja lähes poikkeuksetta jokainen haluaa saunan kotiinsa tai mökille. Saunominen on rentouttavaa ja nautinnollista. Jotta löylyistä päästään nauttimaan, on syytä aloittaa saunan rakentaminen.

Saunan rakentaminen alkaa seinien runkokoolauksella. Hyvä runkotolppa on mäntyä tai kuusta (45x45 tai 45x68). Runko koolataan eristeleveyksien mukaisesti. Kun seinät on koolattu, siirrytään kattoon. Kattokoolaukset kiinnitetään nauloilla runkotolppiin.

Seuraava työvaihe on saunan eristäminen. Se on tehtävä huolella, jottei eristysvillojen väleihin jää rakoja ja kosteus ei pääsisi rakenteisiin. Erityistä huomiota tulee kiinnittää sähkörasioihin ja putkien reunojen tiiviyteen. Eristeiden paksuus riippuu koolauksen paksuudesta. Kun villaeristys on valmis, siirrytään alumiinipaperointiin ja -teippaukseen. Paperointi aloitetaan katosta. Alumiinipaperi on syytä kääntää katon rajasta alaspäin, jotta seinäpaperonti on mahdollista limittää. Limityksen on minimiltään oltava 150mm. Alareuna paperoidaan sokkelin rakenteen mukaisesti. Saumat jätetään suorille seinille, jotta ne ovat helpompia teipata. Saumojen teippaukseen käytetään alumiiniteippiä. Tämä tehdään vasta kun paperointi on valmis.

Saunan rakentamisen seuraava työvaihe on katon rimoitus. Rimana voidaan käyttää 21x45 tai 30x45. Rimat kiinnitetään samaan kohtaan pohjakoolauksen kanssa. Huomioi, että seinäriman yläpään etäisyys katossa olevasta rimasta on noin 20 mm. Rimoituksen jälkeen on vuorossa laude- ja kiuastukien kiinnittäminen. Useimmiten tässä vaiheessa käytetään tukevaa vaneria tai massiivipuuta.

Nyt saunan rakentamisessa on saatu perustukset valmiiksi. Tämän jälkeen alkaa saunan sisustus. Siihen kuuluvat kiukaat, valaistukset ja lauteet. Jos valaistukseksi valitaan kuituvalot, niin ne asennetaan ensimmäiseksi. Kuidut tulee kuljettaa valitsemiin kohteisiinsa katossa tai seinällä tuuletusrimojen alitse. Jos kuidut tulevat lauteisiin, niin silloin ne asennetaan vasta paneloinnin jälkeen.

Saunan rakentaminen alkaa nyt olla loppusuoralla. Vielä on panelointi jäljellä. Se tulee aloittaa katosta, jonka jälkeen ovat vuorossa seinät. Jos on päätetty paneloida vaakaan, täytyy paneelin urospointti sahata pois. Ensimmäinen paneeli tulee asettaa naaraspontti alaspäin noin 3-4mm etäisyydelle kattopaneelista. Tämä siksi, että ilma pääsee kiertämään paneloinnin takana. Kuusipaneeli naulataan paneelin päältä, mutta esimerkiksi tervaleppäpaneeli voidaan naulata naaraspontin sisäpuolelta niin sanotulla piilonaulauksella.

Tämän jälkeen asennetaan kiuas paikoilleen. Vielä on oltava tarkkana ja noudattaa kiukaan asennusohjeita. Kun kiuas on paikoillaan, asennetaan lauteet. Saunan rakentaminen on nyt valmis. Ei muuta kun löylyihin!

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen