Takaisin artikkeleihin

Oikeanlaisia sähkökeskuksia kotitalouksiimme

Sähkö on tänä päivänä yksi tärkeistä elinehdoistamme. Mikäli koteihimme tai työpaikoillemme tulee sähkökatko, niin juuri mitään ei saa tehtyä. Sähköntuotanto tapahtuu voimaloissa, joista se siirretään sähköverkon välityksellä asiakkaille. Sähkökeskuksia tarvitaan, jotta saamme sähköä kotitalouksiimme asti ja kotiemme sähkölaitteet toimimaan.

Kerrostaloissa sähkökeskukset ja sähkökojeistot ovat yleensä joko eteisessä tai kodinhoitohuoneessa. Pientaloissa sähkökeskukset löytyvät useimmiten ns. teknisestä tilasta, jos sellainen on. Tärkeää on, että sähkökeskuksen edessä on riittävä tila, jotta mahdolliset korjaus- tai huoltotoimenpiteet saadaan suoritettua. Sähköalan ammattilainen suunnittelee keskuksen mitoituksen.

Sähkökeskuksen valinnassa on syytä miettiä muun muassa seuraavia asioita:

  • Onko tarvetta enemmän kuin yhdelle sähkökeskukselle?
  • Keskuksen muoto, koko ja ulkonäkö
  • Käytetäänkö keskuksessa yleisesti käytettyjen tulppasulakkeiden sijasta niin sanottuja automaattisulakkeita?
  • Mistä materiaalista sähkökeskus tehdään?
  • Käytetäänkö maalattua vai kuumasinkittyä rakennetta?
  • Onko keskuksen kestettävä korroosiota?
  • Täytyykö keskuksesta saada sähköä mahdollisen rakennustyömaan aikana?
  • Sijoitetaanko varsinaiset sähköasennusjärjestelmät sekä antenni- ja puhelinjärjestelmät samaan keskusrunkoon? Kyseiset järjestelmät täytyy sijoittaa erilleen toisistaan, esimerkiksi omien ovien tai kansien takana. Tästä huolimatta ne voidaan silti sijoittaa samaan keskusrunkoon.
  • Täytyykö sähkökeskuksessa varata tilaa vikavirtasuojakytkimille, joilla voi pesutilojen ja ulosasennettavien pistorasioiden lisäksi suojata muitakin pistorasioita.

Jos käy niin, että sähkölaitteiden käyttö kasvaa niin suureksi, että sähkön kuormitus ylittää pääkeskuksen ja liittymän kuormituskyvyn ja uusia komponentteja ei voida enää lisätä, täytyy sähkökeskus uusia.

Sähkökeskuksen uusiminen tulee halvemmaksi, jos se saadaan sijoitettua entiseen paikkaansa ja vanhan keskuksen johdot voidaan liittää uuden liittimiin. Uudelle keskukselle täytyy etsiä toinen paikka, jos koko sähkökojeiston lähtevät johdot joudutaan joko jatkamaan tai uusimaan.

Joissakin uusituissa asennuksissa tarvitaan vikavirtasuojakytkimiä, jotka voidaan sijoittaa sähkökeskukseen tai sen pistorasian läheisyyteen, jonka suojalaitteena vikavirtasuoja toimii.

Laajemmissa omakotitaloissa voi olla tarvetta pienille alakeskuksille. Näitä voidaan sijoittaa esimerkiksi ulkoasennuksille, keittiölle ja pesutiloille. Näihin alakeskuksiin voi sijoittaa tarvittavat suojalaitteet, jolloin ne ovat lähempänä käyttöpaikkaa. Mikäli alakeskuksissa ei ole pääkytkintä, josta keskuksen sähköt saa pois päältä, täytyy siinä olla sellainen merkintä, että keskuksen saa jännitteettömäksi.

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen