Takaisin artikkeleihin

Rakennusliikkeitä

Rakentaminen on valtavan suuri yrittämisen muoto. Suomessa on arviolta reilut 20 000 sekä pienempää että suurempaa rakennusliikettä. Rakentaminen onkin kaikilta osa-alueiltaan niin sanotusti katoamaton luonnonvara, sillä alalla on aina jotain työtä. Oli se sitten omakotitalon rakentamista, korjausrakentamista, vesirakentamista tai vaikka betonirakentamista. Aina löytyy joko uuden rakentamista tai vanhan korjaamista.

Kuten aiemmin todettiin, Suomessa on noin 20 000 eri rakennusliikettä. Jokaisella on omansa erityisosaamisensa. Monet isot rakennusliikkeet ovat erikoistuneet erilaisten talopakettien rakentamiseen. Talopaketit ovatkin nousseet ylivoimaisesti suosituimmaksi rakennusmenetelmäksi viime vuosikymmenien aikana, johtuen juuri niiden rakentamisen nopeudesta. Tunnettuja talopakettien valmistajia ovat muun muassa: Herrala Talot, Jukka-Talo, Aateli Talo ja Jetta Talo. Kaiken kaikkiaan talopakettien valmistamiseen erikoistuneita rakennusliikkeitä on suomessa kolmisenkymmentä.

Toinen kasvavaa suosiota nauttiva rakennusmenetelmä on valmistalot. Niissä noudatetaan niin sanottua ”avaimet käteen” periaatetta, eli rakennusliike hoitaa talon rakentamisen alusta loppuun, jolloin talo on muuttovalmis ja se kuljetetaan tontille. Helppoa, eikö vain? Valmistaloja ovat myös design talot. Ne noudattavat myös avaimet käteen periaatetta. Design talon hintaan kuuluvat: talon suunnittelu, rakentaminen, sisustusmateriaalit, kodinkoneet ja kiintokalusteet. Näiden talopakettien sopimustilanteessa määritelty hinta ja muuttopäivä pitävät varmasti.

Suomalaiset ovat aina pitäneet hirsitaloista. Varsinkin mökkiä rakennettaessa hirsi on ylivoimaisesti suosituin rakennusmateriaali. Hirsitalojen suosio on viime vuosina noussut myös omakotitalojen materiaalina. Monet rakennusliikkeet ovat erikoistuneet yksin omaan hirsirakentamiseen.

Vaikka hirsirakentamisen määrä on viime vuosina kasvanut, niin samaa voidaan myös sanoa kivitaloista. Niiden määrä onkin pääkaupunkiseudulla ohittanut puutalojen määrän. Kivitalojen suosion selittävät niiden kestävyys, paloturvallisuus, helppohoitoisuus, hyvä lämmöneristyskyky sekä tänä päivänä luonnollisesti energiataloudellisuus. Kivitaloiksi kutsutaan betoni-, harkko-, siporex- ja tiilitaloja.

Nyt on puhuttu enemmän uuden rakentamisesta. Rakennusliikkeistä puhuttaessa ei sovi unohtaa remontointiin ja saneeraukseen erikoistuneita yrityksiä. Monet rakennusliikkeet perustavat liiketoimintansa pelkästään korjausrakentamiseen. Remontointi on lähes poikkeuksetta halvempi vaihtoehto kuin uuden rakentaminen. Aina se ei kuitenkaan ole nopeampi vaihtoehto. Esimerkiksi vanhan huonokuntoisen talon saneeraus ja korjaaminen käy hitaammin kuin talon purkaminen ja uudelleen rakentaminen. Remontointi on kuitenkin tässä tapauksessa parempi vaihtoehto, jos halutaan kunnioittaa vanhan rakennuksen perinteitä.

Kuten tekstissä on todettu, rakennusliikkeitä on Suomessa tuhansia ja jokaisella on oma erityisosaamisensa. Jos kaipaat rakennuspalveluita, älä epäröi, vaan tartu toimeen.

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen