Takaisin artikkeleihin

Puuntyöstökoneita

Suomessa on metsäpinta-alaa kaiken kaikkiaan 26,3 miljoonaa hehtaaria josta metsätaloudellisesti hyvää metsämaata on 20,3 miljoonaa hehtaaria. Suomi on yksi metsäisimmistä maista koko maailmassa. Metsien osuus kokonaispinta-alastamme on tarkalleen 71,6 %. Koska Suomessa on niin paljon puuta, on sitä myös hyödynnetty merkittävästi maamme taloudessa. Sahateollisuus on ollut yksi merkittävistä osista Suomen talouselämässä. Metsäteollisuus työllistää suoraan 49 000 henkilöä Suomessa, joista 23 000 toimii paperiteollisuudessa ja 26 000 puutuoteteollisuudessa. Lisäksi vajaa 10 000 henkilöä saa toimentulonsa huonekalujen valmistuksesta.

Suomessa puu on yksi tärkeimmistä rakennusmateriaaleista. Lähes 90 % kaikista rakennetuista valmistaloista tehdään puusta tai hirrestä. Lisäksi suurin osa erilaisista huonekaluista kodeissamme ovat valmistettu puusta. Tämän vuoksi erilaisille puuntyöstökoneille löytyy paljon käyttöä. Puun työstö tarkoittaa puumateriaalin muokkaamista erilaisiksi tuotteiksi tai tuotteiden aihioiksi joko koneellisesti tai käsityövälinein. Puuntyöstötekniikoita on myös monia. Jokaiselle tekniikalle on omat puuntyöstökoneensa. Puuntyöstötekniikoita ovat muun muassa: höylääminen, sahaaminen, sorvaaminen, taivuttaminen, poraaminen ja talttaaminen. Puuntyöstö on tarkkaa puuhaa ja siinä on tärkeää ottaa huomioon erilaisia asioita, kuten esimerkiksi puun syyrakenne sekä mahdolliset oksakohdat, sillä ne vaikuttavat merkittävästi esimerkiksi rakenteen lujuusominaisuuksiin sekä myös ulkonäköön.

Puuntyöstö on muutakin kuin puun muokkaamista erilaisilla puuntyöstökoneilla. Puuntyöstöön kuuluvat esimerkiksi puun mitoittaminen, joka on tuotetta valmistettaessa yksi lopputuloksen kannalta merkittävimmistä osa-alueista. Mitoittamisessa voidaan apuvälineinä käyttää esimerkiksi suorakulmaa, viivainta, mittaa sekä erilaisia piirtimiä.

Puu on materiaali, jota voi helposti liittää toisiinsa. Erilaisia puumateriaaleja voidaan liittää yhteen esimerkiksi liimaamalla, tapittamalla, ruuvaamalla, naulaamalla tai erityisin senkkaliitoksin. Liitoksissa on huomioitava osien yhteensopivuus sekä puun syyrakenne, jotta liitoksesta tulee sekä siistejä että kestäviä.

Puu on elävää materiaalia. Sen vuoksi on tärkeää, että puusta pidetään hyvää huolta. Jotta puusta saadaan pitkäikäisempää, on sitä pintakäsiteltävä. Pintakäsittelymateriaaleja ovat esimerkiksi lakka, petsi, vaha, maali, öljymaali ja terva. On tärkeää, että ennen puun pintakäsittelyä, huolehditaan siitä, että puun pinta on puhdas ja sileä. Tämän vuoksi kannattaa aina hiota puupinta ennen sen käsittelyä.

Koska puuta käytetään Suomessa niin paljon, on niiden työstökoneiden myynti ja markkinointi erittäin iso bisnes. Monien yritysten liiketoiminta perustuu puuntyöstökoneiden myyntiin ja markkinointiin. Uusien työstökoneiden rinnalla myös käytetyt puuntyöstökoneet ovat suosittuja. Yleisimpiä ja tunnetuimpia puuntyöstökoneita ovat esimerkiksi jyrsimet, höylät, sorvit, hiomakoneet, sahat ja porakoneet. Puuntyöstökoneet ovat hyvin huollettuina erittäin pitkäikäisiä ja näin ollen taloudellisesti hyvä ratkaisu on ostaa käytettyjä puuntyöstökoneita. Esimerkiksi käytetyt sorvit, käytetyt hiomakoneet, käytetyt jyrsinkoneet sekä erilaiset sahakoneet löytyvät mm. internetistä (hakuna esim. ’puuntyöstökoneet käytetyt’ tai ’työstökoneet käytetyt’) tai lehtien keltaisilta sivuilta. Monien yrityksien liiketoiminta perustuu yksinomaan käytettyjen puuntyöstökoneiden myyntiin.

Puuntyöstökoneet helpottavat puurakentamista valtavasti. Koneita ei kuitenkaan saa missään nimessä käyttää ilman riittävää tietotaitoa. Väärin käytettyinä voivat monet puuntyöstökoneet helposti aiheuttaa vakavia vammoja. Puuntyöstökoneiden toimintaa valvotaan myös aktiivisesti ja niiden toimintakuntoa pitää tarkastaa säännöllisesti.

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen