Takaisin artikkeleihin

Pergolan rakentaminen

Kuka ei haluaisi varjoisaa paikkaa kukkivan katon alla aurinkoisena ja lämpimänä päivänä? Tämä ei jää pelkäksi haaveeksi, jos vaan aloitat pergolan rakentamisen. Puinen pergola on nimittäin monikäyttöinen puutarha kaunistus yhdessäoloa varten.

Pergolan voi rakentaa lähes mihin tahansa, vaikka muuriin nojaavaksi tai vapaasti seisovaksi. Katto voi olla kalteva tai sitten ei ja laudat voi halutessaan maalata tai jättää maalaamatta. Tärkeintä on että rakenne on riittävän vahva ”itse itsensä kannattamiseen”.

Pergola tulee sijoittaa paikkaan, jossa ihmiset viihtyvät; kätevien kulkureittien varrelle tai puutarhan perälle kukkivien kasvien kätköihin. Kannattaa myös miettiä, haluaako nauttia aamu- tai ilta-auringosta. Pergolan voi kattaa ja näin ollen tehdä siitä sateen pitävän. Mahdollisuuksia on monia! Pergolan rakentaminen talon yhteydessä ei aina edellytä rakennuslupaa, mutta asia kannattaa silti tarkastaa rakennusviranomaisilta.

Ensimmäinen vaihe pergolan rakentamisessa on kestopuisten pihalaattojen levitys tasoitetulle ja tiivistetylle sora-alustalle, kiinni toisiinsa. Tämän jälkeen katkaistaan pystytolpista oikean mittaiset. Muista, että takana olevat tolpat tulee jättää etutolppia lyhyemmäksi, jotta sadevesi valuu oikeaan suuntaan (jos pergolaan ei rakenneta kattoa, niin tolpat voidaan jättää samanpituisiksi). Tämän jälkeen kiinnitetään pystytolppiin teräsjalat. Tämä työvaihe kannattaa tehdä tässä järjestyksessä sen vuoksi, että jos maa on pehmeää, niin teräsjalat eivät uppoa ilman pystytolppia. Sen jälkeen ei muuta kun tolpat maahan pystyyn. Muista, että pystytolppien yläpäät saadaan samaan korkeuteen asettamalla tolppien päälle yläpalkin ja sen päälle vatupassin.

Seuraavaksi siirrytään pergolan rakentamisessa yläpalkkien asennukseen. Ne tulee katkaista oikeaan pituuteen ja viistota niiden päät. Yläpalkkeja asennettaessa tulee muistaa, että palkkien molempiin päihin jää räystästä yhtä paljon, kun mittaat yläpalkin yläreunasta pystytolpan ulkoreunaan. Tämän jälkeen yläpalkit ruuvataan kiinni pystytolppiin.

Nyt ollaan pergolan rakentamisen runko-osion loppusuoralla. Vielä on vuorossa kattopalkit ja niiden asennus. Ensimmäinen vaihe on kattopalkkien sahaaminen oikean mittaisiksi. Sen jälkeen palkkeihin tehdään loveukset ja päihin vinoudet. Kannattaa tehdä ensin mallikappale ja käyttää sitä hyödyksi muita palkkeja tehtäessä. Liikkeellä lähdetään reunimmaisesta palkista. Ne asennetaan yläpalkin päälle siten, että ne lähtevät liikkeelle yläpalkin ulkoreunasta. Reunojen väleihin asennettavat palkit tulee jaotella tasaisesti. Kattopalkit kiinnitetään ruuveilla.

Runko on nyt valmis. Pergolan rakentamisen viimeinen osio on aidan kokoaminen ja kiinnitys. Ensimmäiseksi katkaistaan ala- ja yläjuoksut oikean pituisiksi ja asetetaan ne tasaiselle alustalle. Tämän jälkeen tehdään pystyrimoista oikean mittaiset ja asetetaan ne ala- ja yläjuoksujen päälle. Toiset ala- ja yläjuoksut asetetaan pystyrimojen päälle ja ruuvataan kiinni. Sitten katkaistaan päätylaudat oikean pituisiksi ja ruuvataan ne kaide-elementin molempiin päihin. Nyt voi ruuvata kaide-elementin päätylaudoista pystytolppiin. Viimeiseksi katkaistaan kaiteen päällyslauta oikean mittaiseksi ja ja ruuvataan paikoillensa.

Pergolan rakentaminen on valmis!

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen