Takaisin artikkeleihin

Omakotitalon kustannusarvio

Omakotitalon kustannusarvio on ensimmäinen vaihe, kun on päätetty rakentaa itselleen talo. Kustannusarvioita on monenlaisia. On mahdollista laskea täsmällinen hinta tai sitten hieman karkeampi kustannusarvio. Huomioitavaa on kuitenkin se, että omakotitalon kustannusarvio sisältää todella monta eri asiaa.

Ensimmäinen laskelma kustannusarviossa on talon tasoratkaisu. Hintaan vaikuttavat sellaiset seikat, kuten se, että onko talo tasaisella maalla, tuleeko siihen rinne- tai tasoratkaisuja ja sisältyykö taloon kellari tai osakellari. Pienimmät kustannukset tulevat luonnollisesti tasamaalle rakennettavalle talolle. Tämän jälkeen tulee miettiä, että rakennetaanko talon yhteyteen autotalli tai -katos. Mahdollisen autotallin/katoksen koko vaikuttaa luonnollisesti rakennuskustannuksiin. Kolmas vaihe omakotitalon kustannusarviota tehtäessä on pohjaolosuhteisiin perehtyminen. Suomessa kun pohjaolosuhteita on moniakin erilaisia. Hinta nousee pohjaolosuhteiden vaatimusten mukaisesti.

Kun talon ympäristöä ja tulevia lisärakennuksia on laskettu kokonaiskustannukseen, voidaan siirtyä laskemaan itse omakotitalon kustannuksia. Ensimmäinen asia, jolla on osuutensa loppuhinnassa on talon kerroksien määrä. Mitä enemmän kerroksia, sen suuremmat hinnat. Oman vaikutuksensa omakotitalon kustannukseen tuo myös rakennuksen monimutkaisuus. Mikäli päädytään yksinkertaiseen muotoon, säästetään suuri summa rahaa. Runkoratkaisu tuo myös oman lisämausteensa kustannuksiin. Puurunko on eniten käytetty ja edullisin vaihtoehto Suomessa.

Vielä ei olla edes puolessa välissä omakotitalon kustannusarvioon liittyviä asioita. Osuutensa kustannuksiin tuovat kattoratkaisut. Tavallinen harjakatto on tässä yhteydessä edullisin vaihtoehto. Monimuotoinen kattoratkaisu tuo hintaan luonnollisesti oman lisänsä. Lämmitysratkaisut kuuluvat myös asiaan kustannusarviota tehdessä. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi: suora sähkölämmitys, varaava sähkölämmitys, öljylämmitys, maalämpöpumppu ja kaukolämpö. Laskelmiin täytyy myös lisätä ulkoverhousmateriaalit.

Jäljellä on vielä kuusi asiaa, jotka tulevat ottaa huomioon omakotitalon kustannusarvion laskemisessa. Ensimmäinen niistä on vesikatteen materiaali. Vaihtoehtoina kun yleisesti ovat tiilikatto, huopakate, tiilikuvioitu pelti, profiilipelti ja konesaumattu pelti. Edullisin on tiili. Lämmönjaolla on myös osuutensa kokonaishinnassa. Mahdollisuuksia on aina yksinkertaisista pattereista ilmalämmitykseen. Mahdolliset tulisijat (liesi, leivinuuni, pieni avo- tai valmistakka ja varaava takkauuni) pitää muistaa ottaa huomioon kustannusarviota tehdessä. Ilmanvaihto ja siihen liittyvät kulut kuuluvat myös summaan. Ilmanvaihdossa on erilaisia mahdollisuuksia ja ratkaisuja, kuten pelkkä ilmapoisto, lämmön talteenotto, sähkösuodatin sekä jäähdytysjärjestelmä. Niin sanotut ”extrat” on myös hyvä sisällyttää kokonaiskustannuksiin. Niitä voivat olla esimerkiksi porakaivo, oma jätevesijärjestelmä, automaattinen valaistuksensäätö tai hälytysjärjestelmä.

Omakotitalon kustannusarviossa ollaan jo loppusuoralla. Vielä on kuitenkin muistettava se, että työnteko maksaa. Omatoimisuudella voi halutessaan säästää isonkin pennin. On kuitenkin muistettava, että rakentaminen edellyttää ammattityöntekijöitä. Mikäli itsellä ei ole alan ammattipätevyyttä, on jo pelkkä aputöiden tekeminen erittäin arvokasta. Niiden tekeminen auttaa ammattityöntekijöitä ja samalla säästää rahaa. Mikäli itsellään on kaikki tarvittavat ammattipätevyydet, voi talon rakentaa ja rakennuttaa alusta loppuun omin käsin. Tällaisessa tapauksessa työn hintaa ei tarvitse sisällyttää oman talon kustannusarvioon.

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen