Takaisin artikkeleihin

Moottorikelkat

Moottorikelkat ovat lumen päällä ajettavia telamaton avulla kulkevia ajoneuvoja. Kelkoilla on mahdollista ajaa erilaisissa lumisissa maastoissa. Niille on tehty omia moottorikelkkareittejä, jotka varsinkin Pohjois-Suomessa muodostavat maantieverkostoa muistuttavia ajoreittejä. Moottorikelkkailu on suosittu harrastus, jossa on myös erikseen valmistettu lasten moottorikelkkoja. Pohjoisessa moottorikelkkojen vuokraus on yrittäjille iso bisnes ja he järjestävät turisteille kelkkasafareja. Kelkkoja käytetään monesti myös työkoneina, enimmäkseen pohjoisessa. Niitä käytetään varsinkin tavaroiden kuljetukseen, jota varten niihin on suunniteltu erilaisia moottorikelkkojen rekiä ja ahkioita.

Ensimmäiset moottorikelkat ovat peräisin Yhdysvalloista 1920- luvulta. Tämän jälkeen kesti kolmisenkymmentä vuotta, ennen kuin ensimmäinen sarjavalmisteinen kelkka tuli markkinoille. Se oli nimeltään Sno-Traveller, jonka kehittäjänä oli nykyään suurin moottorikelkkojen valmistaja eli yhdysvaltalainen Polaris. Tämän jälkeen markkinat alkoivat kasvaa. Edelläkävijänä oli kanadalainen Bombardier, jonka Ski-Doo kelkasta tuli erittäin suosittu. Tämän jälkeen muut valmistajat alkoivat ideoida vastaavanlaisia kelkkoja ja valmistajien määrä kasvoi yli sataanviiteenkymmeneen. Markkinoiden korkeimmat lukemat saavutettiin 1970- luvulla, jonka jälkeen ne vähentyivät mutta nousivat jälleen 80- luvulla. Tänä päivänä valmistusmäärä vuosittain on noin 100 000-200 000 kappaletta. Luku on vakiintunut siihen.

Nykyään monet moottorikelkkojen valmistajat, kuten Arctic Cat, Ski Doo ja Lynx ovat kehittäneet kelkoistaan entistä ympäristöystävällisempiä. Uudet 2-tahtiset suoraruiskumoottorit ja nelitahtimoottorit ovat tulleet markkinoille 2000- luvulla. Ensimmäisenä nelitahtikelkan toi markkinoille Arctic Cat vuonna 2002. Kaksi vuotta myöhemmin se esitteli elektronisella polttoaineen suihkutuksella ja välijäähdyttimellä varustetun turboahdetun nelitahtimoottorin.

Moottorikelkkailu on harrastuksena yleistynyt paljon. Täten myös markkinat ovat kasvaneet ja monia eri moottorikelkkasivustoja on perustettu. Kelkkoja tarjoavat muun muassa kelkkapalsta ja nettimoto moottorikelkka. Myös käytettyjä kelkkoja myydään paljon. Moottorikelkkailussa, aivan kuten autoilussa tarvitaan myös varaosia. Niitä tarjoavat esimerkiksi Stiga- ja Lynx varaosat. Kelkkailua varten on perustettu myös erilaisia moottorikelkka foorumeja, joissa alan harrastajat keskustelevat erilaisista aiheista ja myös myyvät moottorikelkkailu varusteita. Varusteihin lukeutuvat kypärät, ajolasit, ajotakit ja -housut sekä muut erilaiset suojukset. Niitä ovat esimerkiksi niska-, selkä- ja polvisuojat.

Moottorikelkkailussa ei tarvita erillistä ajokorttia. Virallisella moottorikelkkareitillä riittää A1 luokan ajokortti, jolla saa myös kuljettaa traktoria. Omalla tontilla kelkkailu on tietysti sallittu ilman minkäänlaista korttia.

Monilla eri yrityksillä on myös omat moottorikelkka purkamonsa. Käytetyt kelkat voi viedä sinne, jossa niistä otetaan talteen erilaisia varaosia. Videopelivalmistajat ovat myös huomioineet tuotteissaan ihmisten kiinnostuksen kelkkoja kohtaan ja ovat kehittäneet erilaisia moottorikelkkapelejä.

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen