Takaisin artikkeleihin

Maantiekuljetukset pitävät Suomen käynnissä

Suomi on riippuvainen niin ihmisten kuin tavaroidenkin maantiekuljetuksista. Esimerkiksi linja-automatkoja tehdään Suomessa päivittäin keskimäärin 945.000 ja tavaroita puolestaan kuljetetaan joka päivä keskimäärin 1,5 miljoonaa tonnia. Näin ollen 18 % väestöstämme on riippuvainen päivittäin linja-autoliikenteestä, ja tehtaat sekä kotitaloudet jäisivät ilman jokapäiväisiä tuotteitaan, jos tavarakuljetukset katkeaisivat.

Kuljetusalan vuoden 2010 näkymät ovat haasteiden värittämät. Ensinnäkin polttoaineen hinnan nousu alkuvuoden aikana lähes 10 prosentilla on aiheuttanut alan yrityksien kokonaiskustannuksien nousun jo 3–4 prosentin verran. Turhia lisäkustannuksia on syntynyt myös satamalakosta ja sen jälkeisistä seisokeista. Yhtä aikaa kustannuksien nousun kanssa ala tarvitsisi kipeästi myös lähes 5 000 uutta työntekijää.

Polttoaineveron nousu nostaa kustannuksia

Polttoaineiden verotus muuttuu ensi vuonna ympäristöperusteiseksi. Ympäristöperusteisen veromallin käyttöönotto tarkoittaa käytännössä dieselin hinnan nousua jopa 30 sentillä per litra. Bensiiniautolla ajaville uudistus ei aiheuta lisälaskua, mutta muille kuljetusalan yrittäjille se aiheuttaa kustannusten nousua. Valtiovarainministeriö haluaa laittaa polttoaineet paremmuusjärjestykseen päästöjen ja muiden ympäristövaikutusten mukaan, ja näin edistää biopolttoaineiden kehittelyä ja kauppaa. Verottajalla on vastaavasti mahdollista kompensoida korotus käyttövoimaveroa alentamalla.

Kun litrahinta nousee sentillä, kuljetusalalle se merkitsee noin 10 miljoonan euron vuosittaisia lisäkustannuksia. Suomen Kuljetus ja Logistiikka ry:n (SKAL) toimitusjohtaja Iiro Lehtonen on huolissaan, sillä hän ei usko käyttövoimaveron alennuksen pelastavan kuljetusyrityksiä polttoaineen hinnan noustessa näin radikaalisti. Käyttövoimaveron alennus tuntuu nimittäin vain suhteellisen vähän ajavilla. 200 000 kilometriä vuodessa ajavalle kuorma-auto- tai rekkayrittäjälle käyttöveron alennus EU:n vaatimalle minimitasollekaan ei korvaa kustannusten nousua, vaan Lehtosen mukaan käyttövoimavero päinvastoin rankaisee yrittäjiä, joiden autot ovat tehokkaassa käytössä. Samaa mieltä ovat Linja-autoliiton Heikki Kääriäinen sekä Taksiliiton Lauri Selin.

Ala tarvitsee uusia työntekijöitä vuosittain lähes 5 000

Maantiekuljetusalan työllisyystilanne on tällä hetkellä erittäin hyvä: maantiekuljetusala työllistää liitännäisammatteineen noin 150.000 ihmistä, joista kuljettajia on noin 80.000. Koska alalla on paljon työntekijöitä ns. suurista ikäluokista, tarvitaan pelkästään uusia kuljettajia alalle joka vuosi noin 4.000. Nähtäväksi jää miten polttoaineen hinnan nousu tulee vaikuttamaan alan yrityksiin ja sitä kautta myös alan työllisyyteen. Alalle ennustetaankin lähinnä maltillista työllisyyden kasvua, mutta työvoimatarpeen ennakoidaan kasvavan merkittävästi kilpailun kiristyessä. Kokonaisuudessaan ala työllistää joka vuosi noin 5 000 uutta henkilöä: 3 000 kuorma-autonkuljettajaa, 700 linja-autonkuljettajaa ja yhteensä 1 000 terminaali- ja korjaamotyöntekijää sekä toimihenkilöä. Kuljetusalan ammattilaiset sijoittuvat erilaisiin tehtäviin kuljetusyritysten, kaupan, teollisuuden ja julkisen sektorin palveluksessa.

Pelkkä ajokortti ei enää riitä

EU-säännös edellyttää uusilta linja-auton- ja kuorma-autonkuljettajilta perustason ammattipätevyyskoulutusta, ja lisäksi jo ammatissa olevilta jatkokoulutusta. Maantiekuljetusalan eri koulutuksista valmistuneiden työllistymisaste onkin yksi Suomen korkeimmista. Tulevaisuudessa erityisesti kysyttyjä ovat ajoneuvojen ammattitaitoiset kuljettajat sekä logistiikan asiantuntijat. Jonkin verran tarvetta ilmenee myös lastaus-, purku-, keräily-, lajittelu- ja selvittelytöissä.

Kuljettajan työ on itsenäistä ja vastuullista. Ammattitaitoinen kuljettaja hallitsee parhaimmillaan erilaiset kuljettimet, kuljetinlaitteet, kuljetinvaunut, kuljetinjärjestelmät sekä kuljetushihnat ja kuljetuspyörät. Kuljetusautot suorittavat mm. seuraavanlaisia kuljetuksia: metsäkuljetus, puukuljetus, termokuljetus ja pikakuljetus. Moni kuljetusliike hoitaa myös erilaiset erikoiskuljetukset kuten irtotavarakuljetukset, jakelukuljetukset, kappaletavarakuljetukset, kasettikuljetukset, säiliökuljetukset, lämpökuljetukset sekä kylmäkuljetukset.

Lähteet:
Kuljetusala.com
Turun Sanomat
Kauppalehti.fi

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen