Takaisin artikkeleihin

Maansiirto ja -rakennus

Maarakennus on laaja termi, jota useimmiten käytetään uudisrakentamiseen liittyvän maansiirron tai kiviaineksen siirron yhteydessä. Maarakennus on rakentamisen osa-alue, jonka tärkeyttä ja merkitystä helposti aliarvioidaan. Kuitenkin maarakennuksella luodaan kirjaimellisesti pohja ja perusta, jonka päälle on mahdollista luoda uutta infrastruktuuria.

Rakennustöiden kustannuksia optimoidessa maarakennuksen suunnittelulla on suuri merkitys projektin onnistumisen kannalta rahallisesti. Suurimmassa mahdollisessa mittakaavassa hyvä esimerkki on moottoritieprojektit, joissa maarakennuksen suunnittelu määrää lähes kokonaan tarvittavan materiaalin määrän ja tätä kautta tien korkeuden. Koska louhittavaa materiaalia pyritään käyttämään mahdollisimman tarkasti hyödyksi, suunnitellaan tie sille korkeudelle, ettei ulkopuolista materiaalia tarvita vaan kaikki maa- ja kiviaines saadaan räjäytystöiden jäämistä.

Maansiirto pienessä mittakaavassa

Jokainen omakotitalossa asuva on kokenut tilanteita, joissa maansiirtoon olisi ollut mukava olla jokin muukin työväline kuin käsikäyttöinen lapio. Kyseessä voi olla ojan kaivuutyöt, aluskasvillisuuden poisto tai vaikka viherrakentaminen, mutta maa- tai kiviaines on kätevämpi siirtää kaivinkoneella ja traktorilla. Omaa traktoria ei tarvitse alkaa ostamaan, vaan ongelmaan löytyy helpompi ratkaisu. Monet yritykset tarjoavat vuokralle sopivaan hintaan maarakennuskoneita, joiden avulla lapiointityöt vaihtuvat leppoisaan vipujen vääntelyyn.

Hiekalle, soralle sekä muulle kiviainekselle löytyy helposti myös tarvetta ja sähkölinjojen vedot sekä räjäytystyöt onnistuvat vain ammattilaisilta. Oli sitten kyseessä maa- tai kiviaineksen osto, maansiirto tai muu maarakennukseen liittyvä tarve, löytyy alta varmasti yrityksiä, jotka auttavat mielellään.

Kunnallistekniikka kuntoon

Kunnat työllistävät suuren osan maarakennusalan yrittäjistä. Kunnallistekniikan suurimpia yksittäisiä töitä ovat kunnan yleisien paikkojen ja teiden hoito. Maarakennusajan yrittäjiä palkataan niin ojituksiin, linjavetoihin, tieprojekteihin kuin lumitöihinkin. Koska koneita on yksittäisillä yrittäjillä useimmiten niukasti ja työt tulevat tipoittain, on usea yrittäjä maatilallinen, joka hoitaa kunnallistekniikan ylläpitoa sivutoimenaan.

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen