Takaisin artikkeleihin

Maakellarin rakentaminen

Onko perunoita, porkkanoita ja sipuleja liikaa säilytystilaan nähden? Älä murehdi, vaan rakenna pihallesi läpi vuoden viileänä pysyvä maakellari.

Maakellarin rakentamisesta selviää kohtuullisella hinnalla. Kellarin muuraamisessa käytetään yleisimmin kevytsoraa tai betoniharkkoa, mutta tiilestä muuraaminen onnistuu myös. Kellarin valaminen on myös mahdollista, mutta se edellyttää rakentajalta laajaa osaamista ja paljon aikaa.

Maakellarien rakentamisesta on tehty mahdollisimman asiakasystävällistä, sillä kellarit voidaan tuoda paketteina rakennuskohteeseen tai vaihtoehtoisesti ne voidaan toimittaa paikalleen täysin valmiina jokaista yksityiskohtaa myöten.

Suunnittelu ennen rakentamista on erittäin tärkeää. Maakellari tulee sijoittaa mahdollisimman varjoiseen paikkaan, mieluiten runsaspuiseen pohjoisenpuoleiseen rinteeseen. Tämä sen vuoksi, ettei aurinko pääse kesällä porottamaan kellarin penkereisiin ja oveen eikä näin ollen lämmitä kellarin sisätiloja. Maakellarin voi myös rakentaa tasamaalle, mutta silloin pitää huomioida kumpareen korkeus. Tätä ongelmaa voi helpottaa kaivamalla lattian pinta syvemmälle maahan. Täyttömaan tarve pienenee reilusti. Kellari peitetään ohuella hiekkakerroksella, jonka jälkeen sen päälle kasataan täyttömaata, puolesta metristä metriin. Täyttömaan päälle tulee laittaa kerros multaa, johon voi istuttaa nurmikkoa tai koristekasveja niin halutessaan. Jyrkät penkat voidaan päällystää nurmikosta leikatuilla ruohomättäillä, joilla saadaan heti valmis vihreä ja valumaton penkka.

Maakellarissa käytetään hyväksi maan tasainen ja luonnollinen lämpö sekä kosteus. Tämä aikaansaadaan jättämällä kellariin maanvarainen lattia. Lattia on hyvä päällystää esimerkiksi reikätiilillä, jotka hengittävät ja päästävät luonnollisen kosteuden lävitseen. Tiilen saumojen välit täytetään hiekalla. Tiilien alle on hyvä laittaa noin 20cm soraa. Maakellarin ympäristö on aina salaojitettava. Mikäli kellari sijaitsee erittäin kostealla paikalla, on salaojitus hyvä tehdä myös kellarin lattian alle. Oven edusta pitää routaeristää, ettei pakkanen livahda kellariin. Ovien on myös tietysti oltava lämpöeristettyjä.

Katon rakentaminen maakellariin on projektin haastavin ja kallein osuus. On haastavaa tehdä katosta kantava, lämpöeristävä ja vedenpitävä. Aiemmin kellareiden päälle on täytynyt monesti rakentaa erillinen vesikatto, mutta nykypäivän bitumikattojen ja kattohuopien myötä erilliset vesikatot eivät ole välttämättömiä. Varsinkin kaarimallinen holvikatto on helppo eristää vedenpitäväksi.

Hyvä ilmanvaihto ja tuuletus on maakellarin toimivuuden kannalta välttämätön. Parhaiten tämä hoituu maan alta tulevan tuloilmaputken avulla, joka lämmittää tuloilman talvella ja kesällä viilentää sen. Tämä voidaan myös asentaa oven alareunaan, jolloin poistoilmaventtiili sijoitetaan vastakkaiseen päätyyn tai ylös katolle. Kunnollisessa maakellarissa on kunnon halssi eli tuulikaappi. Se pitää talvella pakkasen loitolla ja kesällä helteen pois itse kellarista.

Maakellarin puhtaanapito on tärkeää homesienien torjumiseksi. Kellari on siivottava perusteellisesti vähintään kerran vuodessa, siivoukseen kuuluu pesun lisäksi myös desinfiointi. Maakellarin rakentamiseen ei yleensä tarvita rakennuslupaa.

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen