Takaisin artikkeleihin

Led-valot

Led-valojen historia ulottuu aina 1900-luvun alkupuoliskolle, jolloin kehitettiin ensimmäinen valoa lähettävä diodi. Tämä ei vielä aiheuttanut suurta kiinnostusta eikä keksintöä käytetty vuosikymmeniin missään yhteydessä. Vuonna 1962 Nick Holonyak onnistui keksimään käyttökelpoisen, punaista valoa lähettävän Ledin. Tästä 10 vuotta eteenpäin, vuonna 1972, onnistuttiin kehittämään kymmenen kertaa kirkkaampi, punainen ja punaoranssi Led-valo. Siitä lähtien led-valoja on kehitetty paljon ja niillä on lukuisia käyttötarkoituksia.

Ensimmäiseksi kaupallisessa tarkoituksessa, led-valoja käytettiin vain erilaisten laitteiden merkkivaloina. 1970-luvun edetessä, alettiin valoja nähdä televisioissa, radioissa, puhelimissa, laskimissa ja tämän jälkeen myös kelloissa. Tuohon aikaan ledien valovoima oli kuitenkin sen verran heikko, ettei niitä pystytty hyödyntämään valaistuksessa. Vasta 1990-luvusta lähtien, on ledejä alettu käyttää valaisimina.

Ledien yleistyminen valaistuksessa perustuu siihen, että on kehitetty valkoinen ledi. Tästä kuuluu kiitos japanilaiselle Shuji Nakamuralle, joka palkittiin keksinnöstään Millenium-teknologiapalkinnolla, vuonna 2006. Valkoinen ledi perustuu siniseen lediin, jota päällystää fluorisoiva loisteaine. Tämä muuntaa osan valon säteilystä kellertäväksi sillä tavalla, että silmä aistii valon valkoisena.

Ledien edut perustuvat niiden kokoon ja kestävyyteen. Niissä ei ole (toisin kuin hehkulampuissa) helposti hajoavaa lasikuorta ja hehkulankaa. Oikein asennettuina ne kestävät myös paljon kauemmin kuin muut lamput. Toisin sanoen, led-valot maksavat itsensä takaisin. Ne ovat myös parhaimmillaan näyttävän näköisiä ja sisustusta ajatellen varteen otettavia vaihtoehtoja. Led-valot eivät myöskään tarvitse läheskään yhtä paljon virtaa kuin muut valaisimet. Pieniin led-valoihin riittää alle 20mA:nsuuruinen virta. Nykyään led-valojen vaihtoväli voi olla jopa 100 000 käyttötuntia.

Led-valoilla on myös huonot puolensa. Niiden valoteho ei normaalisti ole järin suuri. Niin sanottuja suuritehoisia ledejä on kuitenkin nykyään saatavilla. Led-valojen hinnat ovat muihin valaisimiin nähden korkeita, vaikka ovatkin viime vuosina halventuneet. Korkea hinta johtuu juuri pitkäikäisyydestä. Pienet ledit ovat myös herkkiä korkeille lämpötiloille ja kosteudelle. Pienet ledit eivät siten sovellu esimerkiksi saunoihin.

Kuten on todettu, led-valoja voidaan nykyään käyttää monissa eri kohteissa. Nykyään lähes kaikissa uusissa hälytysajoneuvoissa, kuin myös liikennevaloissa, käytetään hyväksi led-valoja. Jopa uusimmissa autojen etuvaloissa on käytetty led-tekniikkaa. Sisävalaistuksen lisäksi led-valoja käytetään esimerkiksi merkkivaloissa, valokylteissä ja kaukosäätimissä. Led-valaistusta on Suomessa käytetty myös katuvalaistuksessa. Niillä on valaistu lyhyitä kadunpätkiä muutamissa kunnissamme.

Led-valot ovat myös käytössä optisessa datansiirrossa sekä elektroniikassa. Niiden avulla on kyetty saavuttamaan 10 megabitin sekuntinopeus jopa kilometrin päähän.

Led-valoja ja niiden tekniikkaa kehitetään jatkuvasti. On todennäköistä, että ne tulevat jossain vaiheessa syrjäyttämään muut valaisimet lähes kokonaan.

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen