Takaisin artikkeleihin

Laiturit

Laituri ja siellä kesäpäivän viettäminen on suomalaisille lähestulkoon pyhä asia. Suomessa on lähes puoli miljoonaa kesämökkiä, joista suurin osa sijaitsee meren tai järven rannalla. Ja myös lähes jokaiseen veden äärellä olevalla mökillä on laituri.

Laitureita on monenlaisia. Niitä rakennettaessa on otettava huomioon muun muassa ilmastollisia ja rakenteellisia asioita. Tärkeintä on se, että laiturista tehdään tukeva ja kestävä. Mökin paikka vaikuttaa suuresti siihen, että minkälaiseen laiturimalliin rakennuttajat päätyvät. Suojaisella lammella tai tyynellä lammella tullaan toimeen kevyilläkin laiturirakenteilla, jotka saavat jäädä paikoilleen myös talven ajaksi. Aavalla ja merenrannalla on muistettava syysmyrskyt ja korkeat tyrskyt, jotka koettelevat rakenteita. Laituri on silloin tehtävä tukevarakenteiseksi. Vaihtoehtona on kevyt laituri, joka vedetään kuivalle maalle talvehtimaan. Laituria rakennettaessa on myös muistettava veden korkeuden vaihtelu. Tällöin hyvänä vaihtoehtona voidaan pitää kelluvaa laituria, joka nousee ja laskee veden pinnan mukana. Myös paalulaiturista voi tehdä sellaisen, että sen korkeutta on mahdollista säädellä.

Suosituin laituri on ponttonilaituri. Niitä on saatavana erilaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi merellä paras laiturivaihtoehto on raskasponttonilaituri. Ne kestävät ankarimmatkin olosuhteet, ja ne voivat olla vedessä koko vuoden ympäri. Myös betoniponttonilaiturit ovat tarkoitettu kestämään läpi vuoden. Kolmas ponttonilaituri vaihtoehto on muoviponttonilaituri. Ne ovat järkevin vaihtoehto suojaisissa ja matalissa rannoissa. Ponttonilaiturit kiinnitetään useimmiten rantaan. Joissain tapauksissa rantaan kiinnitetään vain kulkusilta. Laiturin kelluvan osan yleisin kiinnitystapa on ankkurointi, joka sopii syviin vesiin. Laiturin ankkurointi tehdään ristiin asetetuilla ketjuilla joiden päässä on betonipainot. Toinen kiinnitystapa on tolppien kiinnitys pohjaan. Tämä on hyvä vaihtoehto paikassa, jossa veden syvyys ei ole suuri.

Laiturin rakentamisessa voidaan päätyä myös ratkaisuun, jossa tehdään kiinteä laituri. Sellaisia ovat paalulaiturit, arkkulaiturit ja konsolilaiturit. Pukkilaiturit soveltuvat kovapohjaisiin rantoihin, jossa vedensyvyys on noin kaksi metriä ja korkeusvaihtelut pienet. Pukin leveys on n. 300 mm laiturisillan leveyttä suurempi. Pukin korkeus mitoitetaan vedensyvyyden mukaan. Jalkojen pituuteen varataan hieman ylimääräistä mittaa ja ne katkaistaan pohjan kaltevuuden mukaisesti siten, että pukki seisoo suorassa.

Paalulaiturit soveltuvat pehmeäpohjaiseen rantaan, jossa vedensyvyys on alle kaksi metriä ja korkeusvaihtelut pienet. Paalut lyödään pohjaan ja se onnistuu parhaiten jään päältä talviaikana, jolloin merkitään tarkasti paalujen paikat ja tehdään jäähän reiät, joista paalu tiukasti sopii. Näin paalu pysyy lyötäessä pystysuorassa.

Arkkulaituri on erinomainen ratkaisu, jos ranta on tuulinen, laiturikookas tai jos jäät aiheuttavat laiturin tukirakenteille rikkoontumisvaaran. Laituri voidaan rakentaa rannassa, josta valmis rakennelma uitetaan lopulliseen paikkaansa. Arkku rakennetaan kestopuulankuista tai pyöreästä Ø150 mm puutavarasta.

Konsolilaituri soveltuu syviin rantoihin, joissa se kiinnitetään rantakallioon tai laituria varten rakennettuihin betoniperustuksiin. Ulokerakenteisena se ei ole talvella jäiden armoilla.

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen