Takaisin artikkeleihin

Laitureita

Suomi tunnetaan mökkien luvattuna maana. Mökit sijaitsevat lähes poikkeuksetta meren tai järven rannalla. Lähes jokaisella mökkiläisellä on oma laituri. Mikä onkaan mukavampi tapa viettää kaunista kesäpäivää kun rentoutua laiturilla veden äärellä. Mökkilaiturit mahdollistavat myös vieraiden saapumisen, sillä niihin on helppo kiinnittää veneitä. Saaristosta löytyy monia suuria laitureita, joissa on kesäaikana satoja veneitä yhtaikaa kiinnitettyinä. Nämä laiturirykelmät tunnetaan paremmin nimellä vierasvenesatama.

Mökkien omistajat haluavat melkein aina rakentaa itsellensä laiturin. Laiturin rakentaminen on tarkkaa puuhaa, ja siinä on otettava huomioon monia erilaisia asioita. Ennen kaikkea laituri tulee rakentaa tukevaksi ja kestäväksi. Suojaisella lammella tai tyynellä lammella tullaan toimeen kevyilläkin laiturirakenteilla, jotka saavat jäädä paikoilleen myös talven ajaksi. Aavalla ja merenrannalla on muistettava syysmyrskyt ja korkeat tyrskyt, jotka koettelevat rakenteita. Laituri on silloin tehtävä tukevarakenteiseksi. Vaihtoehtona on kevyt laituri, joka vedetään kuivalle maalle talvehtimaan. Laituria rakennettaessa on myös muistettava veden korkeuden vaihtelu. Tällöin hyvänä vaihtoehtona voidaan pitää kelluvaa laituria, joka nousee ja laskee veden pinnan mukana. Myös paalulaiturista voi tehdä sellaisen, että sen korkeutta on mahdollista säädellä.

Erilaisia laiturivaihtoehtoja on monia. Suosituin vaihtoehto on ponttonilaiturit. Niitä on monenlaisia. Suosituimpia ja järkevimpiä vaihtoehtoja merellä ovat raskasponttonilaiturit. Ne kestävät ankarimmatkin olosuhteet, ja ne voivat olla vedessä koko vuoden ympäri. Myös betoniponttonilaiturit ovat tarkoitettu kestämään läpi vuoden. Kolmas ponttonilaituri vaihtoehto on muoviponttonilaituri. Ne ovat järkevin vaihtoehto suojaisissa ja matalissa rannoissa. Ponttonilaiturit kiinnitetään useimmiten rantaan. Joissain tapauksissa rantaan kiinnitetään vain kulkusilta. Laiturin kelluvan osan yleisin kiinnitystapa on ankkurointi, joka sopii syviin vesiin. Laiturin ankkurointi tehdään ristiin asetetuilla ketjuilla joiden päässä on betonipainot. Toinen kiinnitystapa on tolppien kiinnitys pohjaan. Tämä on hyvä vaihtoehto paikassa, jossa veden syvyys ei ole suuri.

Suomessa on huomattu laitureiden suosio ja täten on luotu muutamia laiturin rakentamiseen erikoistuneita yrityksiä. Esimerkkinä voidaan mainita A-Laiturit, jonka uudet yli 2000 neliön toimitilat sijaitsevat Raisiossa. Yritys kauppaa lähes kaikkia erilaisia laiturimalleja laituri tarvikkeita. A-Laiturit tarjoavat asiakkailleen kokonaisvaltaisen palvelun suunnittelusta valmistamiseen ja toteutukseen asti. Toinen merkittävä laiturivalmistaja on Norppa-laiturit. Hekin tarjoavat lukuisia erilaisia laiturivaihtoehtoja. Norppa-laiturit toimittavat valtaosan laadukkaista laitureistaan suoraan asiakkaidensa rantaan, joissa ne asennetaan paikoillensa. Heiltä on myös mahdollisuus saada tee-se-itse- vaihtoehto, jossa tarvikkeet toimitetaan ohjeiden kanssa rantaan ja laiturin omistaja saa itse vastata asennuksesta. Samat toimintaperiaatteet ovat käytössä myös muilla laiturivalmistajilla. Heistä mainittakoon erityisen suosittu Lip-Lap Laiturit, jotka ovat toimineet alallansa jo yli 40 vuotta. Myös kansainvälinen Marinetek-laiturit ovat Suomessa suosittu vaihtoehto.

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen