Takaisin artikkeleihin

Kompostin rakentaminen

Tuleeko biojätteet heitettyä liian usein roskiin? Varsinkin jos ollaan esimerkiksi mökillä tai muuten vaan hieman ”korvessa”, niin biojäteastiat ovat monesti liian kaukana ja eri jätelajien lajittelu tuntuu turhan vaivalloiselta puuhalta. Tähän ongelmaan on olemassa helppo ratkaisu. Mikäli pihalla vaan on tilaa ja jossain nurkissa lojuu käyttämätön vanha arkkupakastin, niin se on oiva ratkaisu jätteiden lajitteluun. Vanhasta arkkupakastimesta kun saa helposti rakennettua itselleen hyvin toimivan kompostin.

Kompostin rakentamisesta on muutakin hyötyä kuin jätemäärän vähentäminen. Kompostimulta on mitä parhainta maanparannusainetta puutarhaan ja kasvimaalle. Toimivassa kompostissa lämpötila nousee niin korkeaksi, että mahdolliset haitalliset bakteerit ja pieneliöt tuhoutuvat. Jos mökillä on perinteinen puucee, niin sinne kerääntyneet jätteet kannattaa kompostoida esimerkiksi lehtikompostin sisässä, ja hyödyntää siitä syntynyt multa.

Kompostin rakentaminen vanhasta arkkupakastimesta on melko yksinkertaista. Muutama tärkeä seikka on kuitenkin otettava huomioon. Vanhoissa arkkupakastimissa on käytetty CFC-aineita (freoneja) kylmäaineena. Nämä aineet ovat haitaksi ilmakehälle. Freonit nimittäin tuhoavat auringon UV-säteilyltä suojaavaa otsonikerrosta. On siis äärettömän tärkeää, että aineet eivät pääse ilmakehään. Sen vuoksi freonikaasut tulee poistaa arkkupakastimesta asianmukaisin konstein. Freonien poistosta kannattaa tiedustella lähimmältä kylmälaitteiden huoltoa harjoittavalta yritykseltä. He auttavat varmasti mielellään.

Kun on huolehdittu siitä, että freonikaasut ovat poistettu pakastimesta, voidaan varsinainen kompostin rakentaminen aloittaa. Koska kompostissa elää paljon erilaisia hajottajaeliöitä, on varmistettava, että ne saavat happea. Tämän vuoksi pakastimeen tulee porata muutamia ilmareikiä arkun alareunaan. Mikäli pakastin on suuri, on reikiä porattava enemmän. Ilmankiertoa voi parantaa siten, että alareunassa olevat reiät yhdistetään toisiinsa salaojaputkilla. Äärimmäisen tärkeää on myös tiheäsilmäisen suojaverkon asentaminen arkun pohjalle. Suojaverkko estää haittaeläinten, kuten hiirten ja rottien pääsyn kompostin sisälle.

Arkkukompostin rakentamisessa kannattaa myös ottaa huomioon sen malli. Joidenkin mallien tyhjentäminen voi olla melko vaikeaa, joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota ennen rakentamisen aloittamista.

Kompostin rakentamisessa tulee myös muistaa, että mikään komposti ei ole ikuinen. Erityisesti täällä Suomessa arkkupakastimet voivat ruostua helposti, koska sääolosuhteemme ovat vaihtelevia. Kun pakastimesta rakennettu komposti on siinä kunnossa, että sitä ei voi enää käyttää, on sen kierrätyksestä huolehdittava. Kylmälaitteiden kierrätyksestä on onneksi tehty helppoa. Ne voidaan vaan viedä elektroniikkaromun keräyspaikkaan, jossa ne sitten hävitetään asianmukaisesti.

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen