Takaisin artikkeleihin

Kesäkeittiön rakentaminen

Ulkona syöminen kauniina kesäpäivänä on mukavaa. Usein ruuanlaitto on kuitenkin tehtävä sisätiloissa ja se jos mikä harmittaa kun olisi mahdollisuus nauttia ulkoilmasta. Tähän on kuitenkin olemassa erinomainen ratkaisu, nimittäin kesäkeittiön rakentaminen.

Kesäkeittiön rakentaminen on mukavaa nikkarointia. Pieni rakennushanke menee useimmiten läpi toimenpideilmoituksella. Jos kesäkeittiöön muurataan hormi, on sille hankittava rakennuslupa. Ensimmäinen vaihe rakentamisessa on tietysti suunnittelu. Huomioon kannattaa ottaa sijainti ja se, miten aurinko paistaa kesäkeittiöön. Kannattaa myös miettiä, miten tuuli puhaltaa rakennukseen.

Varsinaiset työt alkavat pohjien rakentamisella. Routiva pohja kaivetaan pois ja maahan laitetaan suodatinkangas, jonka päälle styroksit. Salaojat on myös tehtävä. Tähän tulee sitten betonimuotti, joka on hyvä raudoittaa teräsverkolla. Kun muotti on valmis, siirrytään kesäkeittiön rakentamisen seuraavaan vaiheeseen.

Nyt on vuorossa seinien pystyttäminen. Seinän runko voi olla parempi tehdä aluksi lappeeltaan, jolloin suorien kulmien teko on helpompaa. Seinät kannattaa kiinnittää lattiaan ankkuripulteilla. Ne lyödään kiinni betonilattiaan porattuihin reikiin ja kiristetään sitten päältä pultilla. Kaikki seinät on hyvä kiinnittää samalla tavalla. Rungon pystytys sujuu melko nopeasti. Jäykkyyttä lisätäkseen kannattaa vaakaruoteet tehdä kakkosnelosesta. Jos peltikatossa on tiilikuvio, niin on syytä huomioida sen oikea jaotus, jotta ruoteet tulevat oikeaan paikkaan.

Kun runko on pystyssä, aloitetaan laudoitus. Kesäkeittiön rakentamisessa laudoitus tehdään samalla tavalla kun esimerkiksi mökissä. Laudat kiinnitetään runkoon ja ne tulee käsitellä homesuojalla. Lautojen väliksi on hyvä jättää laudan paksuus. Kun maali ja homesuoja on kuivunut, niin naulataan maalatut rimat paikoillensa.

Kesäkeittiön rakentamisessa käytetään lähes poikkeuksetta lasiovia. Lasiovien yläpuolelle voi laittaa käsiteltyä hirsipaneelia. Se tuo perinteisyyttä ulkoasuun. Sisätilan eristys kannattaa tehdä huolella. Hyvä vaihtoehto on Finnfoamin 70mm eristelevy. Eristämisestä on kesäkeittiössä paljon hyötyä: Kun kuuma peltikatto eristetään, niin keittiö on kesäisin viileämpi ja kylmillä ilmoilla lämpö saadaan paremmin pidettyä sisätiloissa. Maanvarainen betonilaatta hohkaa viileyttä kuumana kesäpäivänä, kun taas keväisin ja syksyisin se on lämpimämpi. Eristykset myös jäykistävät rakennetta ja estävät ampiaisten pesimisen onttoihin seinärakenteisiin.

Eristyksiä tehdessä täytyy huomioida tulevat sähkötyöt. Putkille pitää jäädä sopiva tila hirsipaneelin ja eristeen väliin. Kun sähkötyöt on tehty, niin kesäkeittiön rakentaminen alkaa olla loppupuolella. Vielä on luonnollisesti jäljellä sisustus ja keittiötarvikkeiden asennukset. Kun nämä ovat suoritettu, alkaa kesäkeittiö olla valmis. Seuraava vaihe ”rakentamisessa” on pihvien paisto ja perunoiden keittäminen!

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen