Takaisin artikkeleihin

Keittiön suunnittelu

Kuten sanotaan, keittiö on kodin sydän. Hyvin suunniteltu keittiö tarjoaa hyvät mahdollisuudet ruuanlaittoon ja sosiaaliselle kanssakäymiselle. Hyvän keittiön suunnittelu on prosessi, joka kannattaa miettiä pieniäkin yksityiskohtia myöden.

Aivan ensimmäiseksi tulee miettiä oman perheensä tarpeet. Tehdäänkö kotona paljon ruokaa? Leivotaanko ja onko keittiössä mahdollisesti monta ihmistä yhtä aikaa hääräämässä? Avainsana tässä yhteydessä on järjestys. Jos koko perhe tekee ruokaa yhdessä, täytyy kulkutilaa olla enemmän ja esimerkiksi vesipisteelle pääsyn olla vaivatonta. Kaappeja ja laatikoita täytyy voida avata ilman että kulku keittiössä vaikeutuu.

Kun käyttötarpeet on mietitty, alkaa keittiön varsinainen suunnittelu koneiden valinnasta ja niiden sijoittelun ratkaisemisesta. Toiminnallisuuden ja mitoituksien lisäksi tulee huomioida, että uunit, tiskikoneet ja muut lämmönlähteet sijoitettaisiin mieluiten erilleen kylmälaitteista. Tämä vähentää energiankulutusta merkittävästi.

Mikäli ruuanlaitosta nauttii, kannattaa keittiö suunnitella siten, että sinne mahtuu kaksi uunia (mikäli vain tilaa löytyy). Tällaisessa tapauksessa voidaan toiseksi uuniksi valita uunin ja mikron yhdistelmä ja toiseksi höyryuuni, jossa tavallisten uunitoimintojen lisäksi on höyrykypsennys sekä höyry yhdistettynä normaalitoimintoihin. . Liesiä on tarjolla monia erilaisia, mutta kaasuliedet ovat lisänneet suosiotaan myös kotikeittiöissä. Liesikupujen valikoima on laaja ja ratkaisuja on monia erilaisia. Jotta liesikupu olisi tehokas, täytyy sen kuvun olla oikean suuruinen lieteen nähden. Keittiön suunnittelussa on myös otettava paloturvallisuus huomioon.

Tilaa tulisi hyödyntää mahdollisimman hyvin. Siksi kannattaa ottaa kulmat käyttöön. Tehokas tapa kulmien hyödyntämisessä on suosia ulosvedettäviä kulmaratkaisuja. Yläkaapeissa kulmaan voidaan asentaa taittuva ovi, jolloin koko kulma saadaan kerralla auki.

Keittiön suunnittelussa ovat avainasemassa myös värit ja pintamateriaalit. Suosittuja pintamateriaaleja ovat mdf-levyt, jotka ovat puukuitulevystä valmistettuja maalattuja ovia. Näihin on saatavana monia erilaisia värivaihtoehtoja ja pinnat voivat olla kiiltäviä tai mattapintaisia.

Tärkeä seikka keittiön suunnittelussa on myös lattiamateriaalien valinta. Parhaimpana vaihtoehtona voidaan pitää kotimaista, tiheää ja kovaa graniittia. Se on kestävin ja helppohoitoisin. Vaaleat huokoiset kivimateriaalit saattavat sen sijaan imeä voimakkaita värejä kuten kahvia, punaviiniä, marjamehuja jne. Hyvä tasomateriaali on laminaatti, josta löytyy paljon värivaihtoehtoja ja eri paksuuksia. Laminaattitasot ovat pinnoitettua lastulevyä. Myös massiivipuu on hyvä vaihtoehto.

Viimeinen, muttei vähäisin osio keittiön suunnittelussa on valaistus. Hyvä valaistus on keittiössä tärkeää. Kirkkaiden halogeenivalojen pistevalot saattavat olla paljastavia, erityisesti korkeakiiltoisten kalustepintojen kanssa. Suosittu ja hyvä ratkaisu ovat uudet led-valot. Ne ovat trendikkäitä ja niiden energiankulutus on vähäistä. Keittiötä suunniteltaessa kannattaa vielä miettiä, että kuinka paljon erilaisia kodinkoneita käytetään, jotta pistorasioita tulee riittävästi eri tarkoituksia varten oikeisiin paikkoihin.

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen