Takaisin artikkeleihin

Kasvihuoneen rakentaminen

Pidätkö kasvien kasvattamisesta? Ovatko kaupan kasvikset mauttomia? Haluaisitko kasvattaa lajeja, joita ei Suomen kesässä pysty avomaalla kasvattamaan? Jos nämä asiat ovat mielessäsi, niin voisi olla hyvä hetki harkita kasvihuoneen rakentamista!

Kasvihuoneen rakentaminen on melko yksinkertainen projekti. Työ aloitetaan tietysti suunnittelulla ja kasvihuoneen sijainnin valitsemisella. Kasvihuoneen tulee sijaita lämpimässä ja suojaisessa paikassa, johon auringonpaiste osuu sekä aamulla että illalla. Päivän kuumimpana aikana huoneen tulisi olla hieman varjossa. Kasvihuoneen kasvit tarvitsevat aurinkoa ja varjoa sopivassa suhteessa. Varmista myös, että kasvihuonetta ei rakenneta liian tuuliselle paikalle, eikä sen päälle putoa lunta tai vesi pääse tulvimaan sisälle.

Ennen perustuksen tekoa, tulee valita, rakentaako muovisen tai lasisen kasvihuoneen. Jos päädytään lasiseen ratkaisuun, niin silloin on tehtävä kunnon routasuojaus. Ensin tulee kaivaa kasvihuoneen perustuksista maa-aines pois noin 30-50cm syvyydeltä. Poiskaivettu maa täytetään soralla, jonka päälle tulee asettaa suodatinkangas. Tämän päälle sirotellaan pieni kerros hiekkaa. Tämän jälkeen muurataan perustus, käyttäen esimerkiksi kevytsoraharkkoja. Kasvihuoneen käytävän voi päällystää esimerkiksi puuritilöillä, luonnonkivilaatoilla, sorakivillä tai betonilla. Mikäli perustuksesta halutaan tehdä roudankestävä, on kasvihuoneen maapohja ja reuna-alueet salaojitettava. Ilman kunnollista routasuojaa routa liikuttaa kasvihuonetta, hajottaen sen lasit. Kasvihuonetta rakennettaessa täytyy myös muistaa, että perustukset eivät saa olla vinossa. Muista siis vatupassi! Lasista rakennettua kasvihuonetta täytyy tuulettaa hyvin, esimerkiksi asentamalla siihen automaattinen ikkunanavaaja. 28 asteen ylimenevä lämpötila ei ole hyviksi kasveille.

Helpommin ja vaivattomammin kasvihuoneen rakentamisesta selviytyy tekemällä muovisen kasvihuoneen. Sen perustuksia ei tarvitse muurata, sillä routa ei saa rikottua muovia. Perustukset tehdään kaivamalla maata noin 5-10cm, jonka jälkeen kaivetun maa-aineksen tilalle ripotellaan soraa tai hiekkaa. Kiviainesten päälle asetetaan vahva suodatinkangas, jonka päälle sirotellaan ohut kerros hiekkaa. Hiekan päälle voidaan laittaa vaikka puuritilät tai luonnonkivilaatat. Perustuksen nurkkiin asetetaan kevytsoraharkot, jotta kasvihuoneen rakenteet eivät ole kosketuksissa maahan. Kasvihuoneen rakenteiden tulee olla irti maasta, jotta kosteus ja home eivät pääse pesiytymään rakenteisiin. Muista käyttää muovisen kasvihuoneen rakentamisessa UV-suojattua kasvihuonemuovia. Muoviseen kasvihuoneeseen kannattaa tehdä tuplamuovitus, eli päällystää puurakenteet ulkoa- ja sisältäpäin. Tämä sekä suojaa että eristää kasvihuonetta. Talvea varten kannattaa asettaa katolle suojalevy, jotta lumen paino ei revi muovia rikki.

Kun kasvihuoneen rakentamisvaihe on valmis, voidaan siirtyä ”sisustukseen”. Kasvien kasvualustana voidaan käyttää puu- tai muovilaatikkoja. Kasvualustan, eli mullan määrä on noin 30-60cm. Kasvihuoneen lattialle voi halutessaan asentaa lämpölampun. Kasvien kastelu kannattaa suorittaa aamulla, koska iltaisin lämpötilan laskettua kosteus kerääntyy kasveihin ja kasvihuoneen rakenteisiin, aiheuttaen erilaisia sienitauteja. Hyvänä kasvualustana toimivat kasvuturve, valmiit multaseokset ja kompostiin palanut multa.

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen