Takaisin artikkeleihin

Julkisivusaneeraukset

Rakennusten julkisivut ovat merkittävä osa ympäristöä. Julkisivulla on kaksi tehtävää. Niiden tehtävänä on erottaa tilat ulkoilmasta ja suojata tiloja sään erinäisiltä vaikutuksilta. Julkisivujen tehtävänä on toimia myös rakennusten ulkopintana. Tässä mielessä julkisivu liittyy rakennustaiteeseen ja arkkitehtuuriin.

Julkisivukorjaus on monessa tapauksessa rakennuksen merkittävin korjaushanke. Suomessa julkisivusaneerauksia ja muutakin rakentamista valvovat rakennustarkastusviranomaiset. Rakentamisen ehtona on, että rakennus sopii ympäristöönsä. Jotta rakennukset pysyvät hyvässä kunnossa, edellyttää se säännöllistä ylläpitoa ja huoltotoimenpiteitä. Julkisivukorjaukset ovat osa rakennuskannan hoitoa. Se työllistää Suomessa paljon ja sen merkitys ympäristöön on suuri. Kansantaloudellisesti julkisivukorjaukset ovat merkittävä osa myös rakennusten perusparantamista, joka ottaa huomioon myös rakennusten energiatehokkuuden.

- Insinööri näkee taloyhtiön julkisivusaneerauksen selkeänä kokonaisuutena, joka vastaa lääkärin ja potilaan välillä tapahtuvaa vuorovaikutusta. Ensin tutkitaan yleisellä tasolla, mikä tai mitkä tekijät voisivat olla olennaisia potilaan terveyden tai parantumisen kannalta. Potilaalle määrätään tarkentavia kokeita, jotta asiasta voidaan olla täysin varmoja ja tämän jälkeen valitaan hoito tai lääkitys, jonka uskotaan suurimmalla todennäköisyydellä auttavan potilaan tilaan. Teoriassa prosessi on yksinkertainen ja verrannollisuus rakennuskantamme ylläpitoon ja korjaamiseen on yllättävän suora, toteaa Julkisivuyhdistyksen jäsen Mikko Tarri.

Mitä julkisivusaneerauksessa voidaan tehdä?

Julkisivukorjausten taustalla on melkein aina tekniset vauriot - elementtien betonilaatu on heikentynyt, raudoituksessa on ongelmia, maalipinnat hilseilevät tai ovat haalistuneet. Nykyään myös parempi lämpötaloudellisuus on yksi yleisimmistä syistä ryhtyä julkisivukorjaukseen. Julkisivukorjauksen yhteydessä voidaan harkita myös toimenpiteitä, jotka nostavat asumisviihtyvyyttä, kuten sisäänkäyntien ehostaminen, parvekeuudistukset ja – lisäykset, parvekerappaus, julkisivujen puhdistukset, purkutyöt, julkisivupinnoitukset, laatoitukset, maantaso- ja kattokerroksen uudisasunnot, ikkuna- ja ovimuutokset.

Julkisivumateriaalit

Julkisivumateriaalit heikkenevät ajan saatossa ilmastorasituksen myötä. Kun ollaan siinä pisteessä, että julkisivu ei vastaa enää käyttäjän minimivaatimuksia, on aika alkaa suunnitella saneerausta. Betonielementtien korjaustarve syntyy raudoitteiden korroosiosta, pakkausrapautumasta, ulkokuoren kiinnityksestä sekä saumojen ja yksityiskohtien huonosta toimivuudesta. Betonikorjaukset ja muut korjaukset lähtevät siitä, että vesi on julkisivujen pahin rasite. Korjaukset alkavat aina siitä, että vedenpoistojärjestelmä kunnostetaan ja vesieristykset laitetaan kuntoon. On tärkeää tarkistaa, että tuulettumattoman julkisivun saumat ovat vesitiiviitä. Tästä syystä elastiset saumat ovat usein hyvä ratkaisu.

Betonijulkisivujen lievät vauriot tai mikäli rakennus on arkkitehtuurisesti merkittävä, korjataan säilyttävillä korjausmenetelmillä, joita ovat laastipaikkaus käsin, ruiskubetonointi, betonivalu, maalaus, impregnointi eli imeytetään betonipintaan silaani- tai siloksaanipitoista materiaalia, suojakäsittely, betonisaumaus, kosteusrasituksen alentaminen, kiinnitysten ja kannatusten vahvistaminen. Betonijulkisivuihin tehtäviä muita käsittelyjä ovat uudelleen alkalointi ja katodinen suojaus.

Muurattujen ja rapattujen julkisivujen suurimpana ongelmana ovat pakkasvauriot, rappausvauriot ja teräsosien korroosio. Puisissa julkisivurakenteissa ongelmia aiheuttavat säärasituksesta tai biologisista vauriotekijöistä johtuvat seikat. Myös huoltomaalaus on usein tarpeellinen.

Ikkunakorjaukset

Ikkunaremontti on yleensä hyvä hoitaa erillisenä projektina, jos rakennuksessa ei ole muita tarpeellisia julkisivutöitä. Ikkunoiden korjaustavat ovat maalauskorjaus, perusparantaminen etuikkunatekniikkaa käyttäen ja ikkunoiden uusiminen. Hyväkuntoisille ikkunoille riittää huoltomaalaus, johon liittyy myös lasituslistojen kiinnityksen varmistus sekä lasituskittauksen tarkistus ja varmistus. Etuikkunatekniikassa vanhaa ikkunaa ei heitetä pois, vaan sen ulkopuolelle asennetaan alumiini-ikkuna, joka peittää koko entisen ikkunarakenteen. Samassa yhteydessä entinen ikkuna kunnostetaan tiiviiksi. Julkisivutelineet ja alumiinitelineet toimivat apuna, kun uutta ikkunaa asennetaan.

Julkisivurappaukset

Ulkoseinärappaukset, lämpörappaus ja rappauskorjaukset ovat yleisiä muurattujen ja rapattujen julkisivujen korjausmenetelmiä. Niitä harkittaessa kannattaa selvittää onko asunnon lämmöneristys ja ulkokuori hyvässä kunnossa. Eristerappaukset tarkoittavat julkisivurakennetta, joka sisältää lämpöeristeen ja rappauksen. Kivirakenteissa eniten käytetty eristerappaustapa on ns. perinteinen kolmikerrosrappaus eli tartunta-, täyttö- ja pintarappaus. Ohutrappaus tehdään mineraalivillan tai solupolystyreenin päälle. Sitä käytetään pien- ja rivitalojen ulkoseinissä.

Julkisivusaneeraus vie aina aikaa. Sitä tulee varata myös projektiin kunnolla. Suurimpien hankkeiden, kuten julkisivu- ja parvekekorjausten valmistelu vie puolet ajasta, sillä on huomioitava kaikkien asianomaisten etu.

Lähde:
Kiinteistöposti
Julkisivuyhdistys ry

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen