Takaisin artikkeleihin

Ikkunat

Ikkunoiden ensisijainen tehtävä on päästää luonnonvalo läpi ja näin ollen maksimoida valon hyödyt energiaa säästäen. Ikkunoita voidaan asentaa mm. ulko- ja sisäseiniin sekä kattoihin. Kattoikkunat toimivat usein myös varapoistumisteinä.

Tiiviit ikkunat ja saumat näyttelevät merkittävää osaa rakennusten energiakustannuksissa. Jo perinteisen kaksilasisen ikkunan vaihtaminen kolmilasiseen alentaa huomattavasti ikkunan kautta aiheutuvaa energiahukkaa. Ikkunoille on kehitetty energialuokitus A-G, joka on samantapainen kuin kodin kylmälaitteillakin. Siinä ikkunoille lasketaan vertailuluku, mikä kertoo ikkunarakenteen aiheuttaman vuosittaisen lämmitystarpeen. Energialuokituksen tarkoituksena on auttaa rakentajia ja remontoijia vertailemaan eri ikkunaratkaisuja. Energialuokitus on kuitenkin ikkunavalmistajille vapaaehtoinen.

Perinteisesti Suomessa ikkunat on tehty puusta. Yleisin ikkunatyyppi on nykyään teollisesti valmistettu puu-alumiini-ikkuna, jossa ikkunan ulospäin olevat osat ovat alumiinia ja muut puitteet puuta. Ikkunoita saa myös muovista valmistettuna. Näissä komposiitti-ikkunoissa karmiosa on rakenteeltaan kennomainen ja niiden kyky eristää melua ja lämpöä on hyvä. Komposiitti-ikkunoiden säänkestävyys on puisia ikkunoita parempi. Niitä ei myöskään tarvitse huoltaa yhtä usein kuin puuikkunoita. Muovi kuitenkin laajenee lämmössä enemmän kuin puu ja se tulee huomioida jo rakennusvaiheessa. Julkisissa tiloissa ja sisätiloissa käytetään yleisesti alumiini- ja teräsprofiili-ikkunoita, joissa puitteet ovat metalliprofiilia. Ikkunoita valmistetaan myös PVC-muoviprofiilista.

Lähteet: mm.
Kuluttajavirasto
Rakentaja.fi

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen