Takaisin artikkeleihin

Hehkulamppu

Hehkulamppu on sähkölaite, joka tuottaa valoa sähkövirrasta. Lampun keksi ensimmäisenä Heinrich Göbel ja myöhemmin Thomas Alva Edison kehitti siitä toimivan. Alun perin hehkulamput olivat suuria ja niiden lasiosa oli paksu. Tämä teki niistä melko hintavia. Tuotteen alkuaikoina niissä käytettiin hehkulankana hiililankaa, mutta jo 1900-luvun alusta lähtien niissä alettiin käyttää volframia.

Hehkulampun koostumus tuo mieleen päärynän. Sitä ympäröi päärynänmuotoinen lasinen kupu, jonka sisällä ovat hehkulanka ja sen johtimet. Hehkulanka on ripustettu päistään johtimien väliin. Hehkulampussa on useimmiten metallista tehty kanta, joka on laitettu kiinni lasikupuun siitä kohdasta, mistä johtimet menevät sen läpi. Hehkulamppujen lankana käytettävä volframia siksi, että sillä on metalleista korkein sulamispiste. Volframi pysyy muita metalleja paremmin lujana, säilyttäen lujuutensa. Sillä on myös erinomainen kyky tuottaa erittäin kirkasta valoa. Hehkulampun johtimien materiaalina käytetään kuparipäällysteistä teräslankaa. Lampun lasikupu on usein tyhjiöity, tai sitten se on täytetty inertillä kaasulla tai kaasuseoksella.

Suomessa ensimmäinen hehkulamppu syttyi Tampereella, Finlaysonin tehtaalla vuonna 1882. Varsinainen lampputuotanto aloitettiin vuonna 1925, tunnetun Airamin toimesta. Hehkulamput olivat monia vuosia ainoa vaihtoehto kotikäyttöön sopivana valonlähteenä.

Hehkulampuilla on alhainen hyötysuhde, jonka vuoksi muut lamput, kuten loistelamput, purkauslamput ja ledit ovat syrjäyttäneet niiden aseman lamppumarkkinoilla. Hehkulamppujen syrjäyttäminen alkoi jo toisen maailmansodan jälkeen, mutta silti niitä käytetään paljon edelleen.

Alhaisen hyötysuhteensa vuoksi hehkulamput ovat korvattu energiansäästölampuilla. Muutamissa maissa on harkittu hehkulamppujen käytön kieltoa. Ensimmäinen maa, joka on kokonaan kieltänyt uusien hehkulamppujen myynnin, on Australia. Ensimmäinen syyskuuta vuonna 2012 lähtien, on myös Euroopan unionin alueella, kotitalouksien valaistukseen tarkoitettujen yli 7 W hehkulamppujen valmistus ja maahantuonti kielletty. Hehkulamppujen korvaaminen muilla vaihtoehdoilla on myös taloudellisesti erittäin kannattavaa. Esimerkiksi Irlanti, joka kielsi hehkulamppujen käytön vuonna 2009, säästää vuodessa 185 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi maan hiilidioksidipäästöt ovat vuoden aikana vähentyneet 700 000 tonnia.

Vaikka hehkulamput ovat niin sanottuja ”energiasyöppöjä”, käytetään niitä silti edelleen. Ne ovat teknisesti yksinkertaisia ja erittäin helppokäyttöisiä, sekä myös edullisia muihin lamppuihin nähden. Niiden värintoistoindeksi on myös erittäin hyvä, eikä niiden valo välky. Siksi niille löytyy paljon käyttöä esimerkiksi kuvausvaloina.

Kuten alussa todettiin, on hehkulampun käyttöikä heikohko muihin lamppuihin nähden. Tänä päivänä yleinen käyttöikä on noin 2000 tuntia. Hehkulampun käyttöikä voi myös olla jopa 100 000 tuntia, mutta tämä heikentäisi valotehoa paljon ja myös tekee valosta punertavaa. Koska hehkulampun käyttökustannuksista isoin osuus muodostuu sähköstä, ei ole järkeä panostaa pitkäkestoisiin lamppuihin. Noin tuhannen tunnin kestävä lamppu on kuluttajalle edullisin vaihtoehto.

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen