Takaisin artikkeleihin

Autotalleja

Autotallilla tarkoitetaan suljettua tilaa, jossa autoa säilytetään. Se voi olla talon yhteydessä tai kokonaan erillinen rakennus talon pihalla. Autotallin rakentamiseen tarvitaan lähes poikkeuksetta rakennuslupa. Sen mukaan talli on tarkoitettu nimenomaan auton säilyttämisessä, eikä esimerkiksi asumispaikkana, työpajana, tulityöpaikkana tai varastona. Autotallissa on kuitenkin täysin sallittua säilyttää kohtuullinen määrä erilaisia tarvikkeita, kuten työkaluja sekä liikuntavarusteita. Kevyempänä versiona autotallista tunnetaan autokatos. Se eroaa tallista siten, että se ei ole suljettu tila. Lisäksi on olemassa vaihtoehtoja, joissa autokatokseen on rakennettu erillinen varastotila. Tämänlaiset vaihtoehdot ovat suosittuja erityisesti sellaisissa talouksissa, joissa on vain yksi auto.

Autotalleja on monenlaisia. Monien uusien autotallien ovet toimivat kaukosäätimellä. Nämä tallin ovet ovat helposti avattavissa yhdellä napin painalluksella, ilman autosta nousemista. Tämänlaisissa talleissa ovi on useasti yksi iso seinämä, joka nousee ylös. Myös käsin nostettavat vaihtoehdot ovat yleisiä. Nosto-ovet ovat kevyitä ja turvallisia. Tärkeä asia autotallien ovissa on niiden lämmöneristyskyky. Teräsrakenteiset ovet eristetään usein polyuretaanilla. Lämmin autotalli vaatii lämpöeristyksen ja tietenkin höyrynsulkukalvon. Lämmitys voidaan toteuttaa esimerkiksi liittämällä talli talon lämmitysjärjestelmään. Lämmitys voidaan toteuttaa myös sähköllä tai vesikiertoisena lattialämmityksenä, jonka lämmönlähteenä toimii ilmavesipumppu. Autotalli voidaan tehdä myös puolilämpimäksi. Tämän ratkaisun huonona puolena on, että talviaikaan auton mukana tuleva lumi sulaa, mutta auto ei kuivu. Tällöin kosteus voi helposti lisätä autoon korroosioriskiä. Sulava lumi voi myös jäätyä kylmällä betonilattialla ja muodostaa vaarallisen liukkaita kohtia.

Autotallin rakentaminen tulee olla yhtä huolellista kuin itse talon rakentaminen. Pohja-, kuivaus-, ja perustustyöt tehdään yhtä huolellisesti kuin asuinrakennuksessa. Tallin voi rakentaa itse joko pitkästä tavarasta tai pienelementeistä. Autotallin voi myös tilata avaimet käteen periaatteena. Tällöin kannattaa suosia valitun talotoimittajan autotallimalleja. Mikäli haluaa, voi autotallin suunnitella myös itse. Autotallin viralliset piirustukset tulee kuitenkin olla mielellään rakennusmestarin koulutuksen saanut. Sama koskee myös autokatosta. Rakennusvalvonnan on kuitenkin hyväksyttävä piirustukset. Autotallin hinnat vaihtelevat suuresti. Tähän vaikuttavat tietysti rakennuksen koko ja se, onko autotalliin yhdistetty esimerkiksi varasto. Lisäksi hintaan vaikuttaa suuresti se, että miten talli on eristetty. Hintoihin tulee tietysti lisätä tallin pohjatyöt.

Talleja voidaan myös vuokrata ja myydä erikseen. Niiden ei siis aina tarvitse olla asuinrakennuksen yhteydessä. Autotallien vuokraaminen on yleistä varsinkin pääkaupunkiseudulla ja alueilla, joissa on pienemmät pihatilat. Erillisiä autotalleja on myös mahdollista ostaa. Autotalleja myy monesti ihmiset, joilla on talli, muttei autoa. Autotallin vuokraaminen yksityiseltä vuokranantajalta on usein melko edullista.

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen