Takaisin artikkeleihin

Alumiinilista

Alumiini on metalli, joka kuuluu alkuaineiden jaksollisen järjestelmän kolmanteen pääryhmään. Se on koko maailman yleisin metalli ja sitä on kaikista alkuaineista kolmanneksi eniten maankuoressa. Se kuitenkin esiintyy luonnossa vain yhdisteinä ja sen käyttö vapaana alkuaineena on mahdollistettu vasta elektrolyysin keksimisen jälkeen.

Alumiini on yksi eniten käytetyistä metalleista. Sillä on erittäin hyvät kestämisominaisuudet, eikä se ole erityisen altis korroosiolle, toisin kuin esimerkiksi teräs. Alumiinin korroosiokestävyys johtuu sen pintaan muodostuvasta oksidikerroksesta, joka kyllä hapettuu, mutta suojaa alempia kerroksia. Alumiinin hyvien kestävyysominaisuuksien vuoksi sitä käytetään erittäin paljon esimerkiksi kuljetusteollisuudessa, jossa se keveytensä ja lujuutensa ansiosta mahdollistaa mittavia säästöjä.

Kuten todettu, alumiinia käytetään teollisuudessa erittäin paljon. Puhdasta alumiinia käytetään teollisiin tarkoituksiin sähköjohtimissa. Alumiinin sähkönjohtokyky on myös erittäin hyvä. Sähkönjohtavuus kupariin verrattuna on painoon suhteutettuna kaksinkertainen, mikä on tehnyt alumiinista yleisimmin käytetyn johdinmateriaalin esimerkiksi siirtolinjoissa. Puhdas alumiini on melko pehmeää ja näin ollen koneita, laitteita ja erilaisia alumiiniprofiileja valmistettaessa käytetään seostettua alumiinia. Näitä seoksia ovat muun muassa silumiini ja duralumiini, jota käytetään paljon lentokoneteollisuudessa. Myös erilaisten moottoreiden ja vaihteistojen kuoret tai rungot ovat monesti valmistettu alumiinista valamalla. Alumiinia käytetään runsaasti myös elintarviketeollisuudessa. Siitä esimerkkinä ovat muun muassa valmisruokapaketit ja virvoitusjuomatölkit.

Alumiinia näkee myös kodeissamme erittäin paljon. Erilaisia alumiinilistoja ja alumiiniprofiileja on monesti eri paikoissa kotejamme. Ruuanlaitossa käytämme alumiinifoliota, joka ei läpäise ilmaa, ja on näin ollen äärimmäisen hyvää materiaalia ruuan säilömisessä. Alumiini on myös erittäin edullinen. Tuhat kiloa käytettyä alumiinia maksaa noin 1500 euroa. Alumiini on kaikessa käytännöllisyydessään myös erittäin helposti kierrätettävä materiaali. Sen kierrätys on tehty ihmisille helpoksi (kierrätysastiat) ja se on myös taloudellisesti erittäin kannattavaa. Kaikki Suomessa käytettävä alumiini on joko tuotua tai kierrätettyä.

Suomessa on lukuisia teollisuusalan yrityksiä, joiden työnkuvaan kuuluu erilaisten alumiiniprofiilien valmistus. Alumiiniprofiileja voidaan käyttää muun muassa liukulasiprofiileissa, jakoseinäprofiileissa, suihkuseinäprofiileissa ja peltiprofiileissa. Alumiiniprofiileja ovat myös erilaiset alumiinilistat, kuten esimerkiksi alumiiniset kulmalistat.

Alumiinin puhdistus on myös melko yksinkertaista, mutta esimerkiksi kotikäytössä olevien alumiinikattiloiden puhdistuksessa kannattaa huomioida muutama tärkeä seikka. Alumiinia sisältäviä astioita ei suositella pestäväksi astianpesukoneessa, sillä vahvasti emäksinen pesuaine syövyttää helposti alumiinin pintaa, joka puolestaan saattaa aiheuttaa alumiinin liukenemisen ja tarttumisen muihin astioihin. Alumiinia sisältävää astiaa ei kannata myöskään kuivata käsipyyhkeeseen, koska alumiinista jää helposti väriä pyyhkeeseen. Mikäli on puhdistettava pohjaan palanut alumiinikattila, kannattaa palanut osa peittää vedellä, ja mitata joukkoon 2-3 rkl koneastianpesujauhetta (tai vaihtoehtoisesti valkopyykinpesujauhetta). Tämän jälkeen seos kuumennetaan hitaasti kiehuvaksi, ja jätetään likoamaan noin 15-20 minuutiksi (huom. kiehahtamisen jälkeen kattila pois kuumalta levyltä). Tarvittaessa toimenpide voidaan toistaa. Alumiinikattila tulee puhdistaa ja huuhdella huolellisesti tämän toimenpiteen jäljiltä.

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen