Takaisin artikkeleihin

Aidan rakentaminen

Tarvitsetko enemmän suojaa ja yksityisyyttä pihallesi? Onko tonttisi liian meluinen tai tuulinen? Tarvitseeko pihasi muuten vain uutta ilmettä? Hyvä ratkaisu näihin ongelmiin on aidan rakentaminen.

Aidan tavoitteena on rajata tai muodostaa tilaa. Aita suojaa tuulelta, melulta ja katseilta. Se voi myös liittää rakennukset toisiinsa ja toimia istutusten tukikehikkona. Aidan pääasiallisen tehtävän perusteella määräytyy aidan ulkomuoto ja rakenne. Tonttien kokojen kutistuminen on lisännyt aitaamistarvetta ja sen ulkonäölle asetettuja vaatimuksia.

Kenties paras ja silmää miellyttävin aidan rakentamisessa käytettävä materiaali on puu. Se soveltuu keveytensä ja työstettävyytensä ansiosta aidan rakennusmateriaaliksi, sopien monesti hyvin yhteen maiseman ja rakennusten kanssa. Aidan rakentamisessa tulee Suomessa käyttää kestopuuta, johtuen vaihtelevista sääolosuhteistamme.

Aidan rakennustyö aloitetaan paikan merkitsemisellä. Mikäli aidan rakentamiselle on haettu rakennuslupa, suorittaa viranomainen merkitsemisen. Aidan rakentaminen aloitetaan suunnittelulla ja rakenteiden hankkimisella. Tämän jälkeen on vuorossa perustusten rakentaminen. Jos maaperä on pehmeää, voidaan kestopuiset aitatolpat juntata maahan lekalla tai vaikka kaivinkoneen kauhalla. Mikäli maa on kovaa ja kivistä, on perustukset tehtävä kaivamalla. Jos maa on routivaa, täytyvät perustukset kaivaa routarajan alapuolelle, joka Etelä-Suomessa on noin 180cm syvyydessä. Aitatolpat tulee tukea joko kiilakivillä tai valaa kuoppaan betonia.

Kun perustukset ovat valmiita ja aitatolpat pystyssä, niin voidaan aloittaa välitolppien asennus. Tolpat tuetaan vinotukien avulla pystyasentoon sivusuunnassa ja asia tarkistetaan asia vesivaaŽalla. Aitatolppiin merkitään aidan yläreunan korkeus ja mitataan vaakajuoksujen kiinnityspaikat. Vaakajuoksut kiinnitetään ensin paikoillensa alustavasti ja oikaistaan tolppa pystysuoraan ennen lopullista kiinnittämistä.

Tämän jälkeen kivillä varoen, etteivät tolpat väänny vinoon. Kun tämä on suoritettu ja vaakajuoksut kiinnitetty lopullisesti, voidaan siirtyä aidan rakentamisen seuraavaan vaiheeseen, joka on aitalautojen kiinnitys. Lautojen väli saadaan samankokoiseksi käyttämällä niiden välissä esimerkiksi timpurinkynää tai laudan palaa. Naulaus tehdään kuumasinkityillä nauloilla, mieluiten kampanauloilla. Naulattaessa on hyvä pitää laudan toisella puolella jotain kovaa, jottei naulaaminen löysennä valmiita kiinnityksiä. Kiinnittäminen voidaan tehdä myös ruuveilla, käyttäen porakonetta tai akkukäyttöistä ruuvinväännintä.

Aidan rakentamisen seuraava vaihe on aidan maalaus tai kuultokäsittely. Laudat on hyvä käsitellä kertaalleen jo ennen niiden kiinnitystä. Tämä takaa sen, että kaikki kohdat tulevat käsiteltyä. Täytyy huomioida, että maalattaessa kestopuun tulee olla kuivaa. Pintakäsittely voidaan tehdä peittomaalauksella, öljy- tai lateksimaalilla tai peittävällä puunsuojalla.

Aidan maalauksessa tulee värejä käyttää harkiten. Nimittäin rakennuksiin liittyvien aitojen väritys sovitetaan rakennuksessa käytettyihin väreihin. Väriasioista saa lisätietoa rakennusvalvontaviranomaisilta.

Kiinteistötarkastukset ja tärinämittauksetthyssenkrupp - Alumiinin ammattilainen